29/03/2024

US дипломат: Плановете на САЩ за война срещу Иран са готови

Плановете на САЩ за евентуален военен удар срещу Иран са готови и този курс на действие е „напълно осъществим“, заяви американският посланик в Израел Дан Шапиро, цитиран от Reuters.

Също както Израел, САЩ посочват употребата на военна сила като последно средство, с което да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Иран настоява, че ядрената му програма е с изцяло мирни цели.

„За предпочитане е да разрешим този въпрос с дипломатически средства и чрез оказване на натиск, вместо с употреба на военна сила. Това обаче не означава, че този вариант не е напълно осъществим. Не само осъществим, но и подготвен. Извършили сме необходимото планиране, за да имаме готов план“, заяви Шапиро пред израелското армейско радио.

Миналия месец в Истанбул започнаха нови преговори между Иран и световните сили за ядрената програма на ислямската република. Те трябва да бъдат подновени на 23 май в Багдад.

Израел, за който се смята, че разполага с единствения ядрен арсенал в Близкия изток, се чувства застрашен от перспективата заклетият му враг Иран да се сдобие с ядрено оръжие и многократно намекна, че може да нанесе превантивен удар срещу ирански ядрени обекти.

Според много анализатори обаче единствено Съединените щати имат военния капацитет да нанесат дълготрайни щети на иранската ядрена програма.

САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия прилагат санкции и преговори, за да убедят Иран да спре да обогатява уран, от който може да се произведе гориво за атомни реактори, медицински изотопи и, при по-високо ниво на пречистване, материал за ядрени бойни глави.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/05/17/1829012_sasht_imat_gotov_plan_za_napadenie_sreshtu_iran/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *