25/04/2024

Удивителна жива скулптура на водовъртеж (фотогалерия и видео)

Според гръцката митология сирените Сцила и Харибда живели в Сицилийския пролив. Омир пише, че когато Харибда откраднала биковете на Хиркулес Зевс се разгневил и я ударил с мълния, като с това я превърнал във водовъртеж, който поглъща корабите.

В удивителнаната водовъртежна скулптура на Уилям Па, кръстена Харибда, кръгови движения на вода в прозрачен акрилов цилиндър образуват въздушен вихър в центъра.

Около цилиндъра са направени стъпала, за да може да се надникне вътре и водовъртежът да се погледне от горе. Цилиндърът е изработен в Гранд Джанкшен в американския щат Колорадо. При завършването на „Харибда“ това била най-голямата скулптура на Уилям Па и втората, в която той използвал прозрачен акрилов полимер.

Този материал позволява на твореца да разшири посланията на своята скулптура и да изследва различни методи при използването на воден елемент. Високото равнище на филтриране на водата в цилиндъра е необходимо, за да се поддържа прозрачността й и да се вижда целият потенциал и силата на вихъра.

Тази скулптура е завършена през 2000 г. специално по поръчка за хотел в графство Дърам,Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *