29/03/2024

Суперлуние заплашва Земята с нови катаклизми по Гергьовден

В близките дни жителите на Земята ще могат да видят едновременно две впечатляващи небесни събития – метеоритен дъжд и най-голямата Луна за тази година.

Ако небето е ясно в нощите на 5 и 6 май в цялата си прелест ще ни се представи пълната Луна, която ще ни се струва невероятно огромна. Нашият естествен спътник ще се приближи на минимално за тази година разстояние до Земята.

Подобно събитие – съчетаване на пълнолуние с близост до нас, се нарича Суперлуние. По правило то не обещава нищо добро тъй като е съпроводено с усилване на гравитационното въздействие между Луната и Земята. А това е пълно с непредсказуеми процеси в недрата на планетата.

Нека припомним: няколко дни преди суперлунието през миналата година на 19 март 2011 г. стана чудовищното земетресение от 9-та степен по Рихтер и последвалото го цунами в Япония на 11 март. Стана и ужасната ядрена авария в АЕЦ „Фукушима“.

В близките дни над планетата ни ще прелитат така наречените майски Аквариди – метеорити в опашката на Халеевата комета. Земята пресича опашката й. Самата комета, посетила околностите на нашата планета през 1986 г., сега е далече – някъде в орбита около Уран. Но прах и малки камъни от нейната опашка попадат в нашата орбита два пъти годишно – през май и през октомври.

Пикът на майския метеоритен дъжд се очаква да бъде на 6-ти май. Ако се наблюдава небето с глава, обърната на запад, ще изглежда, че метеоритите долитат от съзведието Водолей. Именно поради тази причина се наричат Аквариди.

Както съобщава една от службите на НАСА, следяща за метеоритните потоци (NASA’s Meteoroid Environment Office), Акваридите навлизат в атмосферата на Земята със скорост 62 километра в секунда и изгарят на височина 84 километра. Не представляват никаква опасност.

One thought on “Суперлуние заплашва Земята с нови катаклизми по Гергьовден

  1. Земетресения, силно приливно привличане и вулкани имаме когато има новолуние. Допълнително гравитационно натоварване има през есента (сега е в южно полукълбо). Така че има някаква вероятност след 14 дни в южното полукълбо да се засили геоложката активност… Добре е да се наблюдава Тихоокеанският огнен пръстен, сеизмично-активните райони по Андите и континенталната плоча на Ю. Америка, също Нова Зеландия и Австралия, също Малайския архипелаг…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *