19/04/2024

Турските служби разследват израелска птица шпионин (видео)

Властите в Турция смятат, че на територията на страната е намерена птица, която е била използвана за шпионаж в полза на Израел. Евреите не за първи път ги обвиняват, че използват специално подготвени животни за разузнаване в чужди държави.

През 2011 г. спецслужбите в Саудитска Арабия задържаха белоглав лешояд, заподозрян в шпионаж за израелските служби. Птицата била уловена в района на град Хайел от местни жители. На нея имало GPS предавател с координатите на телавивския университет. И хората решили да я предадат на правоохранителните органи.

Година по-рано губернаторът на египетската провинция Южен Синай предложи да не се омаловажава вероятността акулата човекоядец в морето близо до Шарм ал Шейх да е пусната именно от тайната служба „Мосад“.

Както съобщава вестник „Едиот Ахронот“ разследването на поредния животниски шпионски скандал е започнало в Анкара след като няколки дни преди това турски фермер открил мъртвата птица – европейски пчелояд  (Apiaster Merops). На единия й крак той открил пръстен с надпис „Израел“.

Но най-тежкото доказателство за шпионаж бил не алуминиевият пръстен, а ненормално раздутите ноздри на птицата, което в съчетание с пръстена породило съмненията, че в тялото на пернатото е имплантиран прибор за наблюдение, че птицата е прелетяла в Турция за изпълнение на разузнавателни задачи.

И докато подозрителността на турския фермер може да бъде разбрана то шумът в турските медии и в орнитологичното общество е трудно да бъдат обяснени. Още по-трудно е да се отговори на въпроса защо службите по безопасност хабят време за разследване.

Дружеството по опазване на природата в Израел потвърдило, че птицата е била опръстенена в Израел преди около четири години в рамките на обичайна процедура по улавяне и поставане на пръстени.

Йоав Пърлман от израелския Център за наблюдение на птиците поясни, че Северен Израел е местообитание на голяма популация от пчелояди. Много други видове прелетни птици се установяват в Израел и Турция на пътя към Африка от Русия и Южна Европа.

„Турските власти могат да бъдат спокойни – това не е шпионин“, уверява Пърлман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *