20/04/2024

Слънцето ще унищожи човечеството в близките сто години

Японци направиха неотдавна сензационно откритие, което не ни вещае нищо добро. Последните им научин разработки напълно потвърдиха на практика теория, публикувана още в началото на 19-ти век. До този момент това предположение изглеждаше на повечето от учените като поредното плашило за почитаемата масова публика.

Същността на тази теория се състои в това, че в нашето Слънце със завидна редовност стават мощни изригвания – в крайна сметка нашата звезда малко се отличава от милионите текива звезди във вселената. Земята се намира достатъчно далече от пламенния си съсед, което позволява на обитателите на планетата ни практически да не усещат върху себе си тези разрушителни изблици в активността на звездата.

Но дори и при това състояние на нещата винаги съществува вероятност за нарушаване на работата на различните електронни прибори и средства за комуникация. Ако се сравнят с общите космически показатели избухванията на нашето Слънце винаги са били незначителни – тоест, много по-слаби от средните показатели във вселената.

До този момент се считаше, че нашата звезда в конкретния промеждутък от време физически не е способна да поражда мощни изригвания. Повече от 400 хиляди други звезди, намиращи се в нашата галактика, са изучени от обсерваторията в Киото през последните години. Всички изучаеми обекти по своите характеристики са били много близки със Слънцето. За това време тези звезди направили от своите дълбини повече от хиляда мега изригвания. Ръководителят на обсерваторията, която е обобщила тези научни данни предупреждава, че нашето светило във всеки един момент ще избухне много по-силно, отколкото за целия период на досегашните наблюдения на учените.

Ако се сравни животът на Слънцето със статистиката на активността на другите звезди става очевидно, че подобно изригване може да се случи в близките сто години. Последиците от това природно явление могат да бъдат различни: от банален срив в работата на електрониката и комуникациите, до нанасяне на вреди, които да са несъвместими с живота на човечеството и въобще – на живата природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *