20/04/2024

Разтърсваща балканска „рапсодия“ за китара и кавал (видео)

Ние, балканците, сме доста откачен народ. Ама всички – без изключение: гърци, македонци, албанци, сърби, българи, румънци… Готини и в същото време все намираме повод да се насъскаме едни срещу други без да се усещаме, че някои властолобиви и не дотам дълбокомислещи властници са ни манипулирали и изправяли едни срещу други – да се колим, да се мразим, за да се чувстват те велики.

Иронията на всичко това е, че вече малцина помнят какъв е бил първоначалният повод ако не да се мразим, то поне да сме ненормално подозрителни едни към други.

Но културата и талантливото изкуство – слава на Бога, не се подчиняват на тези властолюбиви простотии. А от всичките разновидности на изкуството май няма по-универсално от музиката. Не знаеш езика, пък разбираш всичко. Ако пък е така нареченият македонски език – нямате грижа  за превод…

Вижте и чуйте една наистина разтърстваща комбинация на македонска китара и български кавал – песента „Бел кон“  на Влатко Стефановски и съпровода на Теодоси Спасов. Отворете сърцата си и ще бъдете разтърсени  по възможно най-красивия начин.

Тези, които ще чуят това за първи път, са завиждане!


http://youtu.be/cMUrIZK3OkM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *