23/04/2024

ПАЗЕТЕ СЕ! „БЛИЗУ“ СА НА КОСМИЧЕСКИ РАЗСТОЯНИЯ ОТ КОРЕКТНОСТТА!

Бях абонат на „Близу“ ( пълното название на компанията е „Близу Медиа енд Броудбенд“ ЕАД) и проклинам деня, в който направих тази глупост!

Сключих през лятото на 2010 г. договор с тях за цифрова телевизия,
стационарен телефон и интернет.

Преди това бях абонат на „Евроком“, но наивно се полъгах по по-добрата им ценова оферта и любезните им примамки за по-висока скорост на интернета,  за предимствата на цифровата телевизия
и т.н.

От първия миг след преминаването от единия към другия доставчик започнаха мъките ми. Поддържам два сайта и за мен интернетът е много важен. Сигналът прекъсваше на всеки пет минути, а много често – и на всяка секунда, и ми съсипваше сайтовете.  Административните панели оставаха с часове отворени, пощите ми – също, защото интернетът изчезваше и ме блокираше.  От един момент нататък в единия сайт започнаха да се разместват кодове с всички произтичащи от това последици. Програмистът не издържа и след ежедневни корекции изкрещя: „Ти ме превърна в заложник на твоя интернет доставчик!“

В редките случаи на просветление по отношение на интернета пък се
налагаше да се обаждам по телефона и да се моля да ми изпращат обещаната по договор скорост. При договорени 10 мв е падала до 1,33.

Сигналите ми за нередностите на посочените от „Близу“ телефони бяха по няколко пъти на седмица. Твърдят, че разговорите могат да бъдат записани  „с цел подобряване на обслужването“. Те на това му се вика ирония!  Да си ги прослушат и да видят за какво става дума.

Минимум по два пъти седмично  идваха техници. Смениха три модема, но сигналът непрекъснато се сриваше. Единият от тях дори употреби дума за сигнала, която преди не бях чувала: „интернетът е дроб!“

Шест години преди „Близу“ бях на друг доставчик без нито ден прекъсване. Такова нещо никога не е било! Ако е имало проблеми, те са били 1-2 пъти за кратко в годината. А не по безброй пъти седмично. Тоест имам база за сравнение и знам какво ми причиняваха „Близу“.  Но продължавах да търпя и да се надявам, че проблемът ще бъде решен. Наивно…

Да не говорим за цифровата им телевизия – какво ли не се случваше и с
нея, смениха картата на приемника, а звукът и картината на доста от
програмите се разминаваше и на човек му се повръща докато гледа подобно нещо.  Но обяснението на техниците бе, че това е заради оборудването на самите телевизии. Интересно защо при новия ми доставчик – „Виваком“, оборудването на телевизиите не предизвиква такъв проблем?…

„Близу“ ме принудиха буквално да избягам през глава от „услугата” им,
която си беше вид почти ежедневен психофашизъм.

Хем терор, хем си плащам за него.  Толкова се бях наплашила, че в
продължение на три месеца миналата година плащах и на „Близу“, и на
„Виваком“, докато се убедя, че новият доставчик няма да е като
некоректните от „Близу“.

Спрях да плащам на „Близу“ чак през октомври,  скоро след това дойде
техник и отряза кабела.  И досега си стои отрязан.  Върнала съм си и
притежавам документ за това – модема, цифровия приемник с дистанционното, инсталационен кабел, инсталационен диск.  Опитах се да прекратя преждевременно договора от 1,5 години – не ми позволиха дори молба да подам за това. Трябвало да изтече договорът (през януари 2012),  после още един месец предизвестие и чак тогава „сбогом робство, здравей свобода“.  Така е според в договора.

Съвсем тарикатски в този договор никъде нищо не пише какви са правата на клиента,  ако доставчикът не спазва параметрите на услугата, посочени в същия този договор.  И за финансовите и моралните щети, които причинява – също нито дума.

Доставчикът дори при долнопробно качество на услугата си иска парите и ги получава като за изрядна услуга без капчица свян!

И се пита в задачата:  Не по договор, а по кой закон –  при отрязан кабел, при липса на оборудване, съм получавала пилещата нервите  „услуга” на „Близу“ и за какво им дължа пари?  Не мога да се начудя. Има услуга, има плащане, няма услуга – няма плащане. Толкова е просто!  Но не и при „Близу“.

И изведнъж получавам заплашителен SMS, че абонатен № 33500003329 има задължение в размер на 224.46 лева.

ПИТАМ:  ИМАМ ЛИ ПРАВО НА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ВРЕДИТЕ, КОИТО МИ ПРИЧИНИХА „БЛИЗУ“ ? НА САЙТОВЕТЕ И НА НЕРВИТЕ МИ ЗАРАДИ ОТВРАТИТЕЛНОТО КАЧЕСТВО НА УСЛУГАТА ИМ???  ПИТАМ ОЩЕ САМО В БЪЛГАРИЯ ЛИ ЧОВЕК ДЪЛЖИ ПАРИ ЗА УСЛУГА, КОЯТО НЕ ПОЛУЧАВА?  САМО В БЪЛГАРИЯ ЛИ БРАКЪТ СЕ ЗАПЛАЩА ПО ТАРИФА ЗА ЕКСТРА КАЧЕСТВО?

Не се съмнявам, че има и други пострадали като мен от „Близу“. Хайде да обединим усилията си и да си търсим правата.  Някой трябва да забрани на такива компании в пространните си договори за себе си да отреждат само права, а за клиентите – само задължения без никаква правна възможност да се защитават.

На 20 април 2012 г. изпратих на сайта на „Близу“ жалба с описание на
горната ситуация.  Изпратиха ми  писмено потвърждение, че сигналът ми е получен от тях и ще бъде проверен.  Законовият срок за  отговор изтече на 20 май.  Отговор не дойде…

ТОВА НЕКОРЕКТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!

Автор: Пострадалата от „Близу“ Елена Емануилова

Б.р. „Близу“ признаха протеста ми за справедлив и се отказаха да ми търсят неустойка от над 200 лв. Така че – нека да се борим! Нека никога не се оставяме като овце да плащаме истински пари за фалшиви стоки и услуги на когото и да е!
Текстът е допълнен на 1 юни 2012 г.

16 thoughts on “ПАЗЕТЕ СЕ! „БЛИЗУ“ СА НА КОСМИЧЕСКИ РАЗСТОЯНИЯ ОТ КОРЕКТНОСТТА!

  1. Абсолютни мошеници! Вчера сигналът ми беше прекалено слаб и ми искаха пари за усилвател. Днес се оказа, че е прекалено силен. Безумие, от както съм им клиент, бял ден не съм видял!

  2. Абсолютни мошеници! Сега се обаждат на бивши абонати от 2010 г. и им казват, че дължат по 6 лв. или 8 лв. или 10 лв. от тогава. Обаждат се заплашително от скрит номер, напримет казват- инспектор Александров се обажда, разплатете се и някои заблудени хора ги дават- „дребните пари“.

  3. Изненадана съм от прочетеното.И аз и баща ми сме им клиенти от година и половина.Да случвало се е понякога да има проблеми,обаждам се и на следващия ден идват и го отстраняват.Нямам оплаквания от тях,за разлика от Центрум груп,при които бяхме преди това.

  4. Не съм се сбутвал с по некоректна фирма от Близу. При мен „услугата“ беше същата. Всеки път като реша да си пусна компютъра трябваше да им звъня да си оправят връзката с Интернет. Скоростта – същата работа. Бил съм я мерил с „нелицензирани програми“. Ако проблемът възникне в петък вечер до понеделник нито онлайн помощ нито има кой да вдигне телефон – „обаждането било много важно за тях“. В понеделник като се обадиш – отстраняване в договорните три дни. Те с дните, в които не са ти вдигали са станали шест ама нейсе.
    Пуснах жалба до Комисията за защита на потребителите. Проверили по документи. Това било „временни мрежови проблеми“ и дори не се полагали компенсации. Предложиха ми да ми съдействат и ми изпратиха форма за прекъсване договора по взаимно споразумение. Дрън дрън.
    След като наближи времето за изтичане на договора трябвало в определената дата да се пусне молба за прекратяване на договора. Три месеца ми начисляваха такси въпреки прекъснатия договор. След поредица от гневни мейли отстранили грешката, но съм бил дължал 2.73 стотинки за един ден разминаване от молбата до края на договора. Писах им мейл, че нямам намерение да го платя и да го считат за такса за съхранение на имуществото им. Три месеца не можах да ги накарам да дойдат да си вземат устройството. Получих мейл, който направо ме разплака – били ми „опростили“ тези 2.73 стотинки.
    Три пъти си договарях час да дойдат да си приберат имуществото. Напираха аз да им го занеса в някой техен офис. След като се отказаха да отстраняват проблеми поне имуществото си да бяха си прибрали. Рутерът ми бил слаб. Уиндоусът ми бил крив. Какво ли не измисляха. За пореден път не дойдоха в уговорения час да си приберат нещата. Събрах всичко в една торба с намерението да се отърва най-сетне от тези несериозници. Час и нещо след уговорения час тръгнах към техен офис и ги срещнах на входа. Взеха си нещата и даже не ми дадоха и хартия, че е върнато, а аз бях прекалено афектиран да им я искам.
    Година и половина след като вече съм щастливо разведен с тях получих смс от фирма за събиране на просрочени вземания – дължа устройство на цена 174лв. Обадих се по телефона и след обясненията ми казаха, че ме отмятат като върнато. Преди два дни получих писмо от същата фирма за събиране на вземания. До пет дни да съм върнел устройството иначе щели да предприемат „други действия“. Пак се обадих – не ви е отметнато и се договаряйте с Близу. Не успяха да ми обяснят същността на „другите действия“.
    Просто тези са майстори на спорта да си правят каквото искат. Обещал съм им при всяка възможност да им правя „реклама“. Не пропускам. Такива трябва да се гонят до дупка.

  5. Здравейте,
    и аз съм от изпатилите си с Близу. Прекратих договора 3 месеца предсрочно, върнах им устройствата, но от фирма за вземания ми звънят, за да си платя 90 лв. ,които им дължа за трите месеца иначе щели да ме съдят. Нека ме съдят – мисля, че Близу трябва да плати на пострадалите обезщетение, а не хората да плащат за нещо, което не получават.

  6. Явно тези от Близоо се обучават в специални школи как да отблъскват свои лоялни клиенти-аз ползвах нета на Евроком повече от 15 години и …направих фаталната грешка да подпиша нов договор с тях за 3-на услуга-нет, телефон и кабелна.
    Историята е дълга и направо невероятна…
    Пристига техник, след няколко дни, опъва 5 метра кабел за кабелна тв/нет вече имах прекаран/и се сеща , че забравил някаква джадйа за телефона.
    Предстояха майските празници-24,25…. и каза след тях ще доиде да довършва.

    Някъде около 10 май, отидох в офиса им и пуснах една жалба.Никой, нищо, до 18 май-аз пуснах отново 2-ра такава, но понеже не знаех с какво се захващам дори и не писках номерата на 2-те жалби.
    Оказа се че техника е оформил документите за монтажа , като завършен още при първото си идване и ти си чакай…
    Получих писмо с извинения от сф им хед офис и обещание за мълниеносно оправяне на проблема.Но , аз си пуснах една жалба и до КЗП/комисията за защита на потребителите/и номера на жалбата ми беше 2440!
    А в малкия касов офис 2-те жалби са с номера 312 и 313..
    Представям си колко да от цяла Бг….
    Та…след всичко това доиде друг техник….
    И, боже мой!
    Той свърза телефона, но не можел да прочете менюто на телевизора ми/на арабски било????/
    и истанах с 2 от трите услуги свързани, а 3-тата може би сл век.
    Междувременно имах и тел обаждания от отдел рекламации, на които казах да дойдат да си разкачат устроиствата и до тук!
    Обаче когато пак пуснах жалба до тях с предложение да ми купят такъв телевизор на които могат да четът менюто а и в договора им няма такова условие-да речем че могат и работят с определени марки телевизори.
    Контраудара беше че им дължа около 50 лв, за използване на нет телефон и каб тележизия.
    Агонията продължава, сега ми звънят и затварят телефона, за да ги набирам аз-и е ЛЪЖА, че разговорите с тях са на цената на един градски разговор.
    Абе…нямам думи!
    Оставени сме да се гаврят с нас разни псевдо доставчици на услуги, а се получава че наистина да се отмъкнеш от лапите си е вид геройство и победа!
    Боже пази, но се пазете и вие!
    Никога Близу!!!!!

  7. да ви кажа , аз също съм на близу и съм се карал доста пъти с тях , а да не казвам докато женами разговаряше как я правеха на маймуна , защото аз не бях в България 1г. бяха я излъгали да подпише договор за 50 лв за интернет ,цифрова и тел. и тя заради детето да гледа детски , преди бяхме на евроком , сега пак иам проблеми отвреме на време ,но като взех да искам документ зая всяко посещение , да има черно на бяло за какво идват и казах че ще ги съдя малко се попоправиха нещата , е малко съветвах и майките им ,бабите ,бащоите , и им казах че ще отида до офисА А ПОСЛЕ ако иска ба цветанов да се оплаче . ИСКАЙТЕ ЗА ВСЯКО ИДВНЕ ДОКУМЕНТ И ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛО , НЕ САМО ТЕ ДА ВИ ПЛАШАТ С ДЕЛА СЛЕД КАТО ТИ СИ ПЛАЩАШ ДА ПОЛЗВАШ НЕЩО НО НЕМОЖЕШ НЯМА НЕУСТОЙКИ , СЕГА С ТЕЯ МАКС ТЕЛЕКОМ СЕ КАРАМЕ НЕМОЖЕ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДА НЯМАТ СИГНАЛ

  8. Пълни мошеници. И мен ме загробиха с договор за година и половина – и при мен сменяха модеми, протъркаха ми дома да идват всякакви нещастни техници, които нищо не разбират, а интернет – йок… Добре че имам мобилен интернет… Изобщо… плащаш и получаваш ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! А пък в офисите като назначили едни отракани селски тарикати – направо да повърнеш, особено в офиса при хотел „Плиска“. Но слава богу утре подавам едномесечното предизвестие и ЧАО БЛИЗУ!!!!НИКОГА ПОВЕЧЕ С ВАС, МОШЕНИЦИ ДОЛНИ.

  9. Аз мога да кажа,че съм работил за тях като кабелен техник и всичко което се се написа досега с изключително вярно.Аз преди да започна за тях си работих като кабелен техник в друг кабелен оператор в провинцията и имахме в пъти повече абонати и по качествена услуга,но тогава се казваха cable tel(кабели и тел) така казано и просто купиха нашата мрежа и ни лъгаха година и половина че няма да има промени по състава на техниците,но се оказа че ни използваха да оправим тяхната смотана мрежа и да я обединим с нашата и в крайна сметка ни изгониха на 90 процента като запазиха дупедавците който се мазнеха на шефовете от софия.И стана следното спряха аналоговият сигнал вдигнаха цените на цифровата и на нета,и всичко масово избяга на Булсатком където съм и аз в момента.И мног се радвам че скоро ще има и 18 ефирни цифрови канали и лилавите смешници ще духат яко супата.

  10. Бях абонат на “Близу” ( пълното название на компанията е “Близу Медиа енд Броудбенд” ЕАД) и проклинам деня, в който направих тази глупост!

    Сключих през лятото на 2011 г. договор с тях за цифрова телевизия,
    стационарен телефон и интернет.

    Преди това бях абонат на “Евроком”, но наивно се полъгах по по-добрата им ценова оферта и любезните им примамки за по-висока скорост на интернета, за предимствата на цифровата телевизия
    и т.н.

    От първия миг след преминаването от единия към другия доставчик започнаха мъките ми. За мен интернетът е много важен. Сигналът прекъсваше на всеки пет минути, а много често – и на всяка секунда. Административните панели оставаха с часове отворени, пощите ми – също, защото интернетът изчезваше и ме блокираше.
    В случаи по отношение на интернета пък се налагаше над 10 пъти да се обаждам по телефона и да се моля да ми изпращат обещаната по договор скорост. При договорени 30 мв е падала до 1,33, тествах я по няколко пъти на ден с програма и я публикувах във Фейсбук – около 15 пъти.

    Сигналите ми за нередностите на посочените от “Близу” телефони бяха по няколко пъти на ден. Твърдят, че разговорите могат да бъдат записани “с цел подобряване на обслужването”. Те на това му се вика ирония! Да си ги прослушат и да видят за какво става дума.

    Минимум по два пъти седмично идваха техници. Смениха три модема, но сигналът непрекъснато се сриваше. Единият от тях дори употреби дума за сигнала, която преди не бях чувала: “интернетът е дроб!” ….–ИСКАМ ДА УТОЧНЯ, ЧЕ СИГНАЛА СЕ ДОСТАВЯШЕ С КОАКСИАЛЕН КАБЕЛ!!!!!, споделих го с IT специалисти и др. доставчици на интернет, реакцията беше голям смях и ИЗУМЛЕНИЕ.

    Дже години преди “Близу” бях на друг доставчик / Мегалан/без нито ден прекъсване. Такова нещо никога не е било! Ако е имало проблеми, те са били 1-2 пъти за кратко в годината. А не по безброй пъти седмично. Тоест имам база за сравнение и знам какво ми причиняваха “Близу”. След първия или втория месец подадох писменна ЖАЛБА в офис на Близоо, но не получих писмен отговор, както и не бяха отстранени проблемите с интернета.Но продължавах да търпя и да се надявам, че проблемът ще бъде решен. Наивно…

    Изчаках до края на третия месец, без отговор и без решение на проблема, СЛЕД КОЕТО СПРЯХ ДА ПЛАЩАМ И ДА ПОЛЗВАМ УСЛУГИТЕ НА БЛИЗОО,започнах да ползвам услугите на друг доставчик, тъй като се преместих на друг адрес.
    От лятото на 2012г. започнаха да ми звънят от компания за събиране на вземания /EOS Matrix/ , като ми казаха че дължа НЕУСТОЙКА на договора с БЛИЗОО, в размера на 500лв.
    Отидох В офис на Блозо, и ми казаха че е така, но ако отножо стана техен клиент, ще ми опростят неустойката….хахаа, нагло изнудване от тяхна страна.
    Не съм уведомяван писменно за задължението от БЛИЗОО, за сумата от 500лв.-която била неустойка по договора.
    Бихте ли ме посъветвали какво да предприема, или нищо да не предприемам….ИМА ЛИ НЯКАКВИ СРОКОВЕ ЗА УВЕДОМЯВАНЕ ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЕ, КОИТО НЕ СА СПАЗЕНИ, ИЛИ ТРЯБВА ДА МИНАТ, ЗА ДА ОТПАДНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО..????????????????

  11. Очевидно „лъскавите“ офиси на Близу се плащат не само с пари от месечните абонаменти, а и с приходи от рекет. При мен системата им генерирала „грешката“ от цели 500 лева и малко отгоре, уж щели да я оправят и въпреки лъжливите им твърдения, че са я оправили, имаха наглостта да ми пратят фирма за събиране на вземания и да ме заплашват със съдебен изпълнител. Истината е, че трябва много сериозно човек да се заеме с тях. При условие, че се сезира КЗП толкова пъти за тази фирма, незнам защо още съществува в този вид и позволяват да рекетира хората. Така, е правят си каквото искат защото в момента са втори по пазарен дял и очевидно могат да си позволят да загубят клиенти без да им коства големи щети. И никой незнае кога ще изтегли шестицата от тотото и ще получи някоя честитка от тях за скромните суми от по 500 лева, ето на мен ми се случи чак на петата година от взаимоотношенията си с тази фирма. Истината е, че ние хората сами позволяваме това нещо, а и законите също, след като си позволяват тези волности..Измамата е вече на всеки ъгъл в милата родина.

  12. АБСОЛЮТНИ МОШЕННИЦИ!ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ВСИЧКИТЕ СИ ПОЗНАТИ ДА НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ „ФИРМА“…

  13. Присъединявам се към недоволните от Близу. Аз също съм потърпевша от тях и ми изпращат събирачи на задължения за услуга, която не съм ползвала. Моят договор беше с Евроком кабел и след сливането им никой не ме е уведомил за тази промяна и съвсем случайно, когато натрапчиво от Близу започват да звънят по телефона за предлагане на нови услуги, разбирам , че те са правоприемник на Евроком кабел. Поисках още тогава, по телефона, както и впоследствие на място в техен офис, прекратяване на договора и станах абонат на друг. Подробно изчетох Договора си с Евроком кабел, тъй като с тях имам взаимоотношения и никъде не пишеше, че дължа писмено предизвестие. Отстраних и кабела, който ме свързваше с тях. Но след 3-4 месеца започнаха обаждания от Близу за дължими суми към тях и не прекратен договор. Пуснах жалба до Близу, но отговор не последва, а още по-лошо – започнаха да ме притискат от фирма за събиране на задължения и при това имат всичките ми данни, без да съм давала разрешение за предоставянето им. Това ако не е рекет!
    Пазете се от тях!

  14. Договорът ми с тях изтече.Обадих им се да дойдат да си вземат кутийките и джаджите от вкъщи. Казаха аз да им ги занеса!?! Когато им обясних, че аз нищо от никъде не съм ходил да взема и ако някой е донесъл нещо в къщи е редно пак този някой да дойде да си го вземе. Не пожелаха и да чуят тъпанарите. И така, аз съхранявах на склад доста месеци тези боклуци. От близооооо ми се обадиха, че съм им длъжник понеже съм притежавал тези неща. Не ми предложиха да ми платят за склад а ме заплашиха, че ще ме дадат на фирма за събиране на дългове. Така и направиха. Получих обаждания и писмо от някакви скапаняци с доста глупости вътре, облечени в юридически термини та да изглежда страшно за хората. В общи линии ме убеждаваха, че съм си купил джаджи за около 290лв. пък видиш ли не съм си платил. Ето на това му се вика свинщина българска! И тия неща със „за по-добро обслужване разговорът може да се записва“…няколко пъти сам пожелавах да ме записват и да си го слушат тоя запис пък дано им дойде ум в главите, ама кел файда! Да си ги заврат отзад тия записи, белким това им помогне да разберат какво е главно „К“ !

  15. До Валери :
    Здравейте,това което описвате е много страшно,и най важното е истина,но не сте прави за Българската свинщина.Тази помия която ни залива не е Българска,напротив това е опита на други силно развити държави.Живях 3 години в Лондон.Интернетът е много по лош обслужването също.измамни договори.като се обвържеш с договор и проблемите започват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *