29/03/2024

Морските звезди – ослепително красиви (снимки и видео)

Морските звезди са загадъчни животни – най-напред заради уникалните си тела. На пръв поглед приличат на водорасли или корали. Красотата им е удивителна. Но ако ги видите как се хранят – може и лошо да ви стане.

Морските звезди са ветераните на океанското дъно. Появили са се преди повече от 450 милиона години, изпреварвайки много други обитатели на подводните дълбочини. Те са роднини на морските краставици, морските лилии и таралежи. Към днешна дата наброяват 1600 вида.

Независимо от малката й подвижност и липса на обособена глава морската звезда има прекрасно развити нервна и храносмилателна система. От външната си страна са покрити с къси иглички или шипове.

За нея не е никак трудно да порасне отново, а от всеки лъч скоро да се появат нови звезди. Всеки лъч, отделен от тялото е напълно жизнеспособен и бързо се регенерира.

Те влияят на ръста на популацията на видовете, с които се хранят. Никой морски обитател не рискува да ги преследва, тъй като техните тела съдържат изключително силни отровни вещества – астериосапонини.
Практически неуязвими морските звезди се намират на върха на морската хранителна пирамида. Продължителността на живота им може да достигне 30 години. Според учените тези красиво оцветени животни играят сериозна роля в преработката на въглеродния двуокис. www

http://youtu.be/S8XjHvbAOkQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *