28/03/2024

Манипулират ни, а ние купуваме

Перверзни психо-трикове и измамни обещания: маркетинговите експерти познават много добре методите на манипулация. И се възползват от тях. А ние, потребителите, вярваме и на най-големите лъжи и купуваме ли, купуваме…

Имате ли си любима марка дрехи, любимо кисело мляко или пък паста за зъби? Ако отговорите утвърдително на този въпрос, трябва да знаете, че като вас са милиони други. И те са станали жертва на успешната търговска реклама.

Заблуждавате се, ако смятате, че сте „имунизирани“ срещу подобни трикове. Маркетингът на стоки действа на подсъзнателно ниво, на чувствата и инстинктите ни – доказват го най-новите изследвания на учените.

Реклами, пълни с лъжи

Известно е, че още в майчината утроба човек развива известни „вкусови“ усещания. Немалко фирми се възползват от подобни познания, както показва следният пример: Една индонезийска фирма за бонбони предлагала безплатно свои продукти на бременни жени. Едновременно с това пуснала на пазара и сорт какао, който имал аромата на въпросните бонбони. Резултатът: какаото имало направо чудотворно въздействие върху новородените. Щом усетели аромата му, те начаса се успокоявали.

Бизнесът чудесно умее да придава на продуктите си „дъх“ на добро настроение, самоувереност, лекота и успех. Марките се представят като символ на определен статус в обществото, като „обещание“ за радост, красота, елегантност. Тази стратегия функционира особено добре, когато за рекламни лица биват ангажирани известни личности.

Прясно, полезно, без захар – все лъжи?

Особено засегнати от лъжите на маркетинговите експерти са родителите на малки деца. Безброй са продуктите, на чиито опаковки са отбелязани неща от сорта на „полезно за Вашето дете“ или „без съдържание на захар“. При проверка на въпросните рекламни обещания се оказва, че в повечето случаи те нямат никаква стойност.

Друг познат похват на рекламния бранш е да се заиграва със страховете на хората: от опасности като болест, нападение, нещастен случай. Рекламата въздейства подсъзнателно, чертаейки картини на ужасите. У потребителите се насажда чувство за вина, ако не се възползват от предлаганото противодействие.

Искам, искам, искам!

Всеки от нас обича пресните стоки. И почти всеки от нас се подвежда да посегне към даден продукт, когато той е обозначен като „прясна стока“. На бурканите с мармалад, например, често са залепени хартиени стикери, които сигнализират, че продуктът е нов-новеничък. Всъщност обаче мармаладите престояват в магазините с месеци. Извършват се дори експерименти, в рамките на които се издирва онзи специфичен звук при отварянето на капачката, който действа успокояващо.

Още по-страшен обаче е следният факт: маркетингови проучвания, проведени в САЩ, са установили, че дори 3-годишни деца без проблем разпознават около 100 маркови емблеми. Още преди да умеят да говорят както трябва, те вече започват да настояват да им бъдат купени определени маркови продукти.

DW: АГ, ДР, ВИД, Б. Узунова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *