25/04/2024

Гриша Ганчев – с две обвинения и половин милион лева гаранция

Две седмици след като антимафиотите от ГДБОП и данъчните разбиха престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъци при търговия със захар, днес Апелативната специализирана прокуратура повдигна две обвинения срещу бизнесмена Гриша Ганчев, съобщиха от прокуратурата.

Първото обвинение срещу Ганчев е за организирана от него престъпна група, а второто е за отправена закана за убийство срещу директора на Националната агенция по приходите НАП Красимир Стефанов, се посочва в съобщението.

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура от шестима души, които бяха задържани за измами с ДДС при търговия със захар на 11 май.

При доказана вина по първото обвинение за организиране на престъпна група наказанието е от три до десет години лишаване от свобода. Наказателният кодекс предвижда до шест години затвор по второто обвинение за заплаха за убийство.

Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 000 лева. Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му е забрана да напуска страната.

При задържането на шестимата на 11 май Гриша Ганчев беше привикан на разпит в ГДБОП, но тогава не му бяха повдигнати обвинение. Досега сочен за лидер на престъпната група беше Милко Талев.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-povdigna-dve-obvineniia-sreshtu-grisha-ganchev,135163/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *