28/03/2024

Генетик: Бумът на мутанти заради АЕЦ „Чернобил“ тепърва започва

Преодолявайки съпротивата на властите учените продължават да изучават как Чернобилската ядрена катастрофа въздейства на биосферата и към настоящия момент. Един от тези изследователи е киевският генетик професор Вячеслав Коновалов. Преди време той събра уникална колекция от мутанти, появили на бял свят след аварията. Тази колекция сега може да бъде видяна само на снимки.

Физически тази колекция вече не съществува. Независимо от разбираемата научна ценност на експонатите, тя е била унищожена. Ученият ги е събирал със страх и на свой риск, преодолявайки противодействието на всички структури, които не били заинтересувани истината за чернобилския взрив да стане известна на обществеността.

Скоро след катастрофата проф. Коновалов пристигнал в Житомир, където оглавил катедра в селскостопански институт. В продължение на няколко години с помощта на студенти той събирал ембриони на животни мутанти, започнали да се раждат след катастрофата.

Помагат на учения тези, на които било поръчано да му пречат – работници от областния комитет на партията, милиционери, сътрудници на КГБ. Понякога професорът откроведно беседвал с много от тях.“Представи си, че ти се роди внук с аномалии“, казвал той. Хората се замисляли и често разбирали, че неговият интерес не е празно любопитство. От 25 района в Житомирска област десет го подкрепяли. Децата на пет районни ръководители имали проблеми, свързани не само с радиацията, но като цяло – с екологията.

Генетикът поставил колония от мухи дрозофили в ампула с въздух, взет от зона на десетки километри от АЕЦ „Чернобил“. Тези мухи годишно създават 42 поколения и затова Коновалов изучавал мутацията им с продължителност, за която при хората ще са нужни около 800 години. Освен радиоактивност, той давал на дрозофилите водка, кафе, отрови, отработени газове. Още на третото поколение при мухите се появили отклонения: някои насекоми се раждали без крака, други без крила, трети били с безцветни очи.

Така ученият стигнал до извода, че радиацията не въздейства самостоятелно, а и с други фактори на замърсяването. Екологичната обстановка в Украйна преди аварията на атомната централа била тежка – с години били трупани химически и биологични замърсители. Новородено жребче с осем копита, разбира се, може да се появи и без взрива в Чернобил. Но след аварията раждането на уроди скочила двойно и тройно. Всички неблагоприятни фактори, които съществували преди аварията, рязко активизирали негативното си въздействие благодарение на радиацията. Сработил ефектът на взаимното ускорение.

Когато след войната се изчислявала нормата на пределно допустимата за човека радиация, за пределна доза били приети 10 рентгена. Но тогава другите екологични проблеми са били значително по-малко. Поради това сега учените смятат, че даже малка концентрация на радиация поразява сериозно наследствената система. Тя усилва и най-малките дефекти във веригите на ДНК.

Всяка жена има около 200 хил. яйцеклетки. Обикновено 10 на сто от тях са с аномалии. След аварията на АЕЦ „Чернобил“ тази дефектни яйцеклетки са станали 20 на сто. До пролетта на 1986 г. безплодни са били 10 на сто от семействата в Украйна. Сега са 22%. Според статистиката на Коновалов честотата на мутациите при новородените в украйна е 25 на сто при 8 на сто в света.

Украйна провежда политика на постепенно заселване на замърсените територии. Нищо че качеството и продължителността на живота на населението и без това се понижават.

Сега Коновалов продължава своя мониторинг над трансмутантите. И наблюдава ускоряване на вътрешноклетъчната селекция на елементи от ДНК към устойчивост на пораженията от радиация. Образно казано, винаги действащият принцип в природата: слабите умират, силните се приспособяват, работи и сега.

Според законите на генетиката максимумът от последствията след чернобилската катастрофа трябва да се прояви в третото поколение. Това означава, че след 10-15 години ще започнат да се раждат внуците на тези, които бяха поразени най-тежко от радиацията…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *