16/04/2024

Франция е с нов президент – Франсоа Оланд

Социалистът Франсоа Оланд е новият президент на Франция с между 52 и 53,3 процента от гласовете, сочат екзит половете на четири агенции за проучване на общественото мнение, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Според CSA, TNS Sofres и Ipsos, Франсоа Оланд получава 52 процента от гласовете срещу 48 процента за действащия десен президент Никола Саркози. Данните на института Харис интерактив варират между 52,7 и 53,3 процента за социалистическия кандидат.

„Това е много голямо щастие, което слага край на 17 години управление на десницата в Елисейския дворец“, изрази задоволство говорителят на Социалистическата партия Беноа Армон.

Самият Никола Саркози се е признал за победен от своя съперник- социалист и обяви, че му се е обадил по телефона, за да му пожелае късмет като нов лидер на Франция, съобщи АФП.

„Френският народ направи своя избор. Франсоа Оланд е президентът на Франция и трябва да бъде уважаван”, заяви Саркози в реч пред свои поддръжници, добавяйки, че пожелава на своя наследник успех.
Освен това той призова своята партия да остане единна на вота през юни. „Не се разделяйте, останете единни. Трябва да вземем битката на парламентарните избори. Тя може да бъде спечелена! Резултатът, който получихме, е достоен. Но аз няма да бъда водеща фигура на предстоящата кампания“, съобщи Саркози.

„В тези нови времена ще остана един от вас. Моето място няма да бъде същото. Ангажиментът ми към живота в нашата страна отсега нататък ще бъде различен“, отбеляза той.

Избирателната активност на втория тур е била между 80 и 82 процента, малко по-висока от тази на първия тур на 22 април, когато Франсоа Оланд получи 28,63 на сто от гласовете срещу 27,18 процента за Саркози, но по-ниска от тази на втория тур на президентските избори през 2007 г.

Никола Саркози – в Елисейския дворец, а Оланд очакваше края на изборния ден в град Тюл.

Той е вторият президент от левицата от създаването на Петата република през 1958 г.  след Франсоа Митеран, който управлява от 1981 до 1995 г.
Саркози пък става вторият президент, който не печели втори мандат след десния Валери Жискар д’Естен през 1981 г.

Все още не са оповестени официалните резултати, но белгийският премиер социалист Елио Ди Рупо „горещо поздравява Франсоа Оланд“ по случай победата му на френските президентски избори днес, се казва в негово изявление, цитирано от Франс прес. Ди Рупо е първият чужестранен лидер, който реагира на резултатите от втория тур на президентските избори във Франция.

http://dnes.dir.bg/news/izbori-frantzia-prezident-fransoa-oland-izborite-frantzia-11089621

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *