19/04/2024

ЕП: Европейската агенция за околна среда е действала като мафията

Комитетът по бюджетен контрол към Европейския парламент установи, че Европейската агенция по околна среда е извършвала дейности, присъщи на мафията, пише в прессъобщение „Природата за хората”.

-Европейската еколожка Жаклин МакГлейд e със заплата 154 000 евро

– Служители на агенцията са работили по частни проекти, но разходите са били плащани от бюджета на ЕС

-Сметната палата да провери връзките на Дирекциите на националните и природни паркове в България и природозащитни организации и да публикува доклад за законността им.

„Публични услуги Европа” огласи по-подробни данни от доклада за неправомерни дейности на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), установени от Комитета за бюджетен контрол към Европейския парламент. Както пише журналистът Годфрей Блум, Европейската агенция по околна среда е една от администрацииите, които съществуват между реалността и субсидиите.

През 2010 г. е получила бюджет от 38 млн евро. Агенцията се ръководи от проф. Жаклин МакГлейд , биолог по морска статистика. Мандатът й е до средата на следващата година. Напоследък тя беше остро критикувана от иначе тромавия Комитет за бюджетен контрол към Европейския парламент. Става дума за нейни странични интереси и дейности в неправителствения природозащитен сектор, които тя е извършвала паралелно с ролята си на директор на ЕАОС.

Проф. МакГлейд е  изпълнявала задълженията си в агенцията и същевременно е била член на борда на неправителствената организация Earthwatch и член на съветническото тяло на Worldwatch Europe. Безпокойството от дейността й идва, когато се установява, че докато тя е била пряко ангажирана с управлението на неправителствената организация на Earthwach,  е командировала нейни служители на 5 до 10 дневни пътувания до Карибите и Средиземноморието, свързани с проекти на същата неправителствена организация.

По-конкретно европейските чиновници са отишли да участват в изследването на биоразнообразието в тези райони. Европейската агенция по околна среда е платила по 2,000 евро за всеки от своите участници на тази неправителствена организация.

Така изглежда установеният конфликт на интереси. Докладът на Комитета за бюджетен контрол е фокусиран върху незаконното извършване на работа от служители на Европейската агенция по околна среда, които са работили в частен интерес, но им е било плащано от бюджета на агенцията. Авторът на статията прави аналогията, че обиковено така процедира мафията.

Но има и други установени проблеми около Европейската агенция по околна среда. Докладът хвърля светлина върху сключваните договори за почистване, мебели, охрана и кетъринг, като се изтъква, че агенцията не е осигурила максимум конкуренция и ефективност на публичните разходите при възлагане на обществените поръчки. Очевидно са покровителствани едни и същи доставчици, някои от които са сменяли само името си във времето.

Постът на изпълнителен директор на Европейска агенция по околна среда e от степен AD14 по системата за административни функции на ЕС, което предвижда основна заплата от 13 000 евро на месец преди другите бонуси. И докато г-жа МакГлейд чака да бъде сменена другото лято или да бъде разследвана за конфликт на интереси, тя ще получи следващата си основна годишна заплата от 154 000 евро.

Изглежда незаконното съвместяване на неправителствения природозащитен сектор с чиновническия апарат, отговорен за екологията, е нещо като ноу-хау на екоактивистите по света. Тази „добра практика” е регистрирана и в България.

Най-яркият пример е Тома Белев ( на снимката) . Повече от 10 години той съвместяваше длъжността директор на природен парк „Витоша” и паралелно ръководеше най-активните български природозащитни организации „За да остане природа в България”, „Зелени Балкани” и Асоциация на природните паркове в България.

Г-н Белев беше докладван на ОЛАФ за двойно финансиране на дейности и за сключване на рамкови договори с едни и същи доставчици на услуги, с което е възпрепятствал осигуряването на максимум конкуренция и ефективност на публичните разходи, както е правила и проф. МакГлейд.

Тома Белев продължава да бъде председател на Асоциацията на парковете в България, в която членуват 8 природни и национални парка. Те са на държавна издръжка и управляват горски територии, които са публична държавна собственост.

Настояваме, Сметната палата да провери връзките на Дирекциите на националните и природни парковете в България и природозащитни организации и да публикува доклад за законността им.

14.05.2012 „Природата за хората”, http://30dumi.eu/2012/05/evropejskata-agentsiya-po-okolna-sreda-e-izva-rshvala-dejnosti-prisa-shti-na-mafiyata/

One thought on “ЕП: Европейската агенция за околна среда е действала като мафията

  1. Тъпо.
    Нищо вярно няма в тая публикация :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *