20/04/2024

Вулканът убиец на Атлантида – Санторини, се събуди

Вулканът Санторини, който може да е унищожил легендарния континент Атлантида и е изтрил от лицето на Земята минойската цивилизация на остров Крит, от много години насам спи „зимен“ сън. Напоследък обаче изследователите не изключват ново мощно изригване, което може да завърши с катастрофа.

Последното малко изригване на Санторини е станало през 1950 г., а големи не са регистрирани въобще през последните няколко хиляди години. Въпреки това последните проучвания са документирали нарастване на активността на вулкана, разположен на остров в Егейско море. Монтираните миналата есен на Санторини  GPS сензори  есен са се преместили  към януари тази година със 180 мм. Това показва, че геоложките процеси се активират и разрастват.

Колебанията в почвата в Санторини се дължат на факта, че на разстояние от 2,5 – 3 км от повърхността се е натрупала около 14 милиона кубически метра магма, обяснявят вулканолозите. И въпреки че тези процеси не водят задължително до изригване, учените не изключват възможността от експлозия на вулкана и предупреждават, че дори малко изригване може да доведе до опасно изпускане на пепел, до свлачища и цунами.

В същото време вулканолозите не се наемат да предсказватг дали хората трябвя да се страхуват от нови големи изригвания. „Не можем да кажем със сигурност, че той няма да избухне. Всеки вулкан има своите собствени характеристики и затова ние не можем да прилагаме своите знания за другите вулкани на Санторини“, казва геофизикът от Технологичния институт на Джорджия Андрю Нюман.

Именно Санторини, според някои изследователи, е отговорен за гибелта на легендарната Атлантида. Остров Атлантида, който, според една от версиите, е бил в Средиземно море, може да е унищожен от изригвания, които са станали преди 12 хиляди години.

Според друга версия Атлантида е била минойската цивилизация, която е съществувала през 2600 – 1450 година пр. Хр. на остров Крит. Както беше установено през последните години от учени, преди 3600 години в резултат на мощно изригване на вулкана Санторини, гигантско цунами е ударило остров Крит и е изтрило от лицето на Земята градовете на минойците.

Трябва да се отбележи, че наскоро учените свързаха експлозията на Санторини с едно от наказанията на египтяните, за което се говори в Библията. В резултат на бедствието в атмосферата са били изхвърлени тонове вулканична пепел, която скрила слънцето и се посипала на земята. Това явление може да е възприето като наказание на египтяните, които им изпраща  Бог: „… и имаше гъста тъмнина по цялата земя на Египет за три дни. Те не можеха да се виждат един друг, никой не стана от мястото си в продължение на три дни „.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *