29/03/2024

Учени установиха защо сладоледът причинява главоболие

Британски учени са установили какво предизвиква главоболие при консумация на сладолед или студени напитки. Употребата на студени напитки предизвиква рязък приток на кръв към мозъчните съдове, от което те се разширяват и причиняват главоболие.

Изследователите проведоха проучване, избирайки 13 доброволци. Те са помолени да пият ледена вода със сламка така, че водата да пада директно върху горната част на небцето. При поява или изчезване на болка участникът в експеримента подавал сигнал.

При пристъп на болка учените наблюдавали голямо увеличение в притока на кръв през предната мозъчна артерия, която се намира в средата на мозъка точно зад очите. Веднага след това се включвали компенсаторни механизми, като мускулите на артерията се съкращавали, възвръщайки нейния първоначален размер. В този момент болката утихвала.

Учените обясняват това с факта, че за нормална мозъчна дейност се изискват перфектни условия. И най-малкото нарушение, например на температурата, причинява моментална реакция. Кръвта се охлажда, но стените на съда се връщат към нормалното си състояние не мигновено. Именно в този момент и възниква болка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *