29/03/2024

Учени доказаха: Мисълта е силна и може да променя материята

Много трениращи бойни изкуства не крият, че преди двубоя медитират, за да се настроят за победа. Оказа се, че този метод е подходящ и за любителите на голфа. В съзнанието си те не трябва да си представят победен враг, а … само една по-голяма дупка, отколкото е тя в действителност. И голфърите ще победят. Това твърди експертът по спортна психология професор Джесика Вит от университета Пардю в щата Индиана.

Ние проведохме проучване, което показа, че играчите по-точно насочват топката в дупката на терена, ако с мисълта си увеличават нейния диаметър, обясни професор Вит.

Преди изпитанието изследователите помолили доброволци да нарисуват на хартия дупката в реалния й размер. И се оказва, че тези, които намаляват размера й, след това, като правило, не улучват истинската дупка. Който я е преувеличил, има много повече точни попадения.

За да насочим топката точно на целта е достатъчно да си представим, че дупката е само 10 на сто по-широка,  казва изследователката. Но за да се научите на силата на мисълта, вие трябва да сте много уверени в своите способности и да познавате вкуса на победата, добавя  Джесика Вит.

Други наблюдения за футболисти и баскетболисти потвърдиха предложението на професора. Играчи, нахъсени с боен дух и смелост, са в състояние да разширяват футболната врата или баскетболния кош.

Когато спортист прави гаф след гаф, губи вяра в себе си и започва да възприема пространство по различен начин: за него то се  стеснява и да улучи става много по-трудно, обяснява Вит. Колкото по-голям футболист е направил неуспешни опити, толкова по-малка ще му изглежда вратата. Естествено, с такива изкривявания на пространственото възприятие следващите атаки най-вероятно ще са провал. И играчът ще пак ще пропусне удара.

Експерименти за увеличаване на женския бюст провел хипнотерапевтът от Флорида Майкъл Стивърс. В тях участвали 19 жени. През първите шест седмици на тях им обяснили как мислено да си поставят топла влажна кърпа на гърдите и електрическа лампа, която добавя топлина и стимулира увеличението на обема им.

След като жените успели да си представят топла тъкан на гърдата лекарят искал да се съсредоточат върху ударите на сърцето си – да се опитат да го ускорят, за да предизвикат допълнителен приток на кръв към клетките, които произвеждат материал за увеличаване на размера на бюста. У дома жените продължавали да правят тези упражнения.

За да се засили ефекта на визуализация жените правели различни упражнения, за да се отпуснат и да влизат спонтанно в хипнотичен транс, обяснява Стивърс. Например, практикували учестено дишане в поза лотос.

В резултат на това до края на дванадесетата седмица 74 на сто от жените отишли до магазина да си купуват по-големи сутиени. Останалите не са имали достатъчно постоянство и вяра в този необичаен метод. Средно обиколката на упоритите мислителки се увеличила от 5 до 10 см.

Проведеният експеримент ясно показва, коментира д-р Ричард Уилард от Института по психиатрия и поведенчески маниери, че чрез хипноза и въображение може да повлияе на отделен орган в човешкото тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *