20/04/2024

В Троянско почетоха 14 свои, загинали преди век с „Титаник“

Сто години от трагичната гибел на парахода „Титаник“ и голяма част от пътниците му отбелязват и жителите на троянското село Гумощник. Осем души от селото са намерили смъртта си на кораба, а общо от троянския край загиналите са 14.

Корабокрушението става в първия рейс на кораба от Европа за Америка точно на 15 април в 2,20 ч. през нощта.  В катастрофата загиват 1500 души. Оцеляват около 700, повечето от тях пътуващи в първа класа.

По този повод Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи службата „Второ Възкресение“ в църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в селото. Заупокойна молитва в памет на загиналите жители от Гумощник ще бъде отслужена и пред паметника им (на снимката) в двора на църквата.

„Малкото село и голямата трагедия“ – така е нарекла словото си директорката на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева. Анка Чакърова – наследник на един от загиналите с парахода, припомни за случилото се преди сто години. Стихотворението „Орисия“ и песента „Пуста да остане таз Америка“, създадена от народен творец в Троянско озвучиха възпоминанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *