25/04/2024

Спря аварийно реактор на украинска атомна централа

Един от трите реактора на АЕЦ в град Южноукраинск край Миколаив (Южна Украйна) е спрян след повреда в електрическата инсталация, засегнала трансформатора, съобщи БТА.

Информацията е от украинското Министерството на извънредните ситуации, което увери, че не е открито никакво изтичане на радиация, предаде Франс прес. Реакторът е изключен от националната електроснабдителна мрежа, уточни министерството.

„Повреда в основния трансформатор на реактор номер две е предизвикала прекъсване на кабел с високо напрежение, което е задействало аварийната система на реактора“, съобщава ведомството на сайта си в Интернет. „Реакторът е разтоварен до минимална мощност и изключен от електропреносната система на Украйна. Радиационната обстановка и пожарната опасност в атомната централа са в границите на нормалното“, твърди министерството.

Според ИТАР-ТАСС АЕЦ в Южноукраинск е в експлоатация от 80-те години, когато Украйна бе в състава на СССР, посочва АФП. Агенцията припомня най-голямата катастрофа в мирната атомна индустрия, станала на 26 април 1986 г. в Чернобилската атомна централа в Съветска Украйна, където един от реакторите експлодира по време на тест за сигурност.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/17/1808913_iadren_reaktor_v_ukraina_beshe_izkljuchen_sled_povreda/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *