29/03/2024

Разби се изтребител МиГ-29 на Граф Игнатиево, единият пилот – сериозно ранен

Изтребител МиГ-29 се  разби в района на пловдивските села Малък и Голям Чардак, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Пилотите – Дойчинов е с леки наранявания, Методиев е с черепно-мозъчна травма. И двамата са без опасност за живота. В момента летците минават на скенер. И на двамата са направени прегледи на гръбначния стълб, защото при катапултирането се използва тротил.

„Дойчинов и Методиев имат много голям опит като пилоти и дълъг летателен стаж“, каза шефът на ВВС ген.-майор Константин Попов пред медиите. Командирът на ескадрилата майор Дойчинов е летец инструктор първи клас и има 800 часа налъот.

Пилотите са катапултирали от 200 метра височина. Лично шефът на ВВС наблюдавал от командната кула излитането и инцидента на самолета. Още при излитането МиГ-29 се е запалил. Пилотите са успели да отклонят изтребителя над място, безопасно за населението на земята и са предотвратили по-голям инцидент. Комисия от ВВС бистри причините за катастрофата. Двете версии са човешка грешка и техническа неизправност.

Районът, в който е станала катастрофата, е северно от авиобаза „Граф Игнатиево“. Към мястото отпътува военният министър Аню Ангелов, съобщиха от Министерство на отбраната.

Няма пострадали военнослужещи и цивилни граждани при инцидента, съобщиха от Министерство на отбраната.

В 10.35 часа днес при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ-29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км източно от село Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя – майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, са в добро здравословно състояние, без увреждания. Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

Води се разследване за причините за инцидента, на място са областният управител на Пловдив и комадващият ВВС генерал-лейтенант Константин Попов. Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов заяви, че по-късно ще бъде дадена специална пресконференция.

От 19 април в Авиобаза „Граф Игнатиево“ се провежда 20-дневна летателна тренировка „Тракийска звезда“ на българските и американските ВВС. В учението участват двете ескадрили на 31-о авиокрило на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия и пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево. В „Тракийска звезда“ летят МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 от българска страна и над 20 американски изтребители F-16.

Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен.

Министърът на отбраната Аню Ангелов да се яви в парламента и да разкаже подробностите около падналия Миг-29. За това настоя от парламентарната трибуна депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков, цитиран от Дарик радио. Той призова това да се случи, за да се успокои обществото.

Председателят на парламента Цецка Цачева се ангажира да се свърже с Ангелов и да го покани до края на деня да се яви пред депутатите.

Около 13,20 часа колите на военния министър и други виисши военни напуснаха виобаза Граф Игнатиево.

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-graf-ignatievo-iztrebitel-mig-29-11028014

Обновена в 15,11 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *