10/07/2020

Министърът на земеделието и замът по туризма ще командват от Пловдив

Секторът „Туризъм“ от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма със заместник-министър Иво Маринов се мести в Пловдив, съобщи премиерът Бойко Борисов, който днес е на посещение в Пловдив.

Ведомството ще заеме сградата на ул. „Железарска“ 1, която вече е ремонтирана и подготвена за настаняване на администрацията, предаде БТА. Тя е обозначена с табела и беше разгледана от премиера, който заяви: „Взехме решение – още не сме го взели, но ще го вземем, в тази синята сграда ще преместим заместник- министъра на туризма. Той вече си я е харесал, опъва се малко, но вече си я е харесал. Така че с цялото министерство по туризма пристига в тази сграда. Пожелавам ви да сте живи и здрави“.

Министър-председателят каза още, че от есента се очаква в Пловдив да бъде прехвърлена част от дейността и на Министерството на земеделието и храните.

Премиерът поясни, че дейност „Туризъм” на МИЕТ се мести в Пловдив, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно Пловдив. „Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои тук. Същото касае и Министерството на земеделието и харните. В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет“, коментира Борисов.

В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство, уточни премиерът. Затова в София остават Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим, каза Борисов. Това ще се случи плавно във времето. В министерствата, който се местят, ще бъдат разкрити нови работни места, а задръстванията в София ще намалеят. С децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират, подчерта министър-председателят.

Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив и на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите. „Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ.” Министър-председателят акцентира на това, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът.

Борисов е в Пловдив за официалното откриване на реконструирания Римски стадион. Проектът бе осъществен с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. След като разгледа археологическия обект, министър-председателят пожела на пловдивчани да направят всичко възможно и намиращите се около стадиона сгради да бъдат обновени.

Виждам какво значи 20 години мърлявщина в Пловдив, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното откриване на Римския стадион. „Честитя ви това красиво място, но като гледам другите сгради наоколо, виждам какво значи 20 години мърлявщина“, бяха думите на премиера. Към министъра на икономиката Делян Добрев премиерът се обърна с думите: „Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме.“

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че работата по реконструкцията на Римския стадион е била почти денонощна и, по думите му, крайният ефект си е заслужавал усилията. Историята ни е дала много и ние също правим много, за да я пазим и съхраняваме. Трябва обаче и пловдивчани, и гости да пазят античната архитектура така, че тя да бъде една от туристическите атракции на Пловдив, пожела областният управител Здравко Димитров.

Проектът за реконструкция на Римския стадион е на стойност около 900 000 евро и е изпълнен за десет месеца. От планираните средства са спестени почти 100 000 евро, част от които ще бъдат пренасочени за проект в село Гела.

http://dnes.dir.bg/news/turizam-plovdiv-otkrivane-boyko-borisov-rimskia-stadion-11046237

(Visited 49 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *