24/04/2024

Масовият убиец Брейвик: Бих го направил отново!

Андерш Брейвик, норвежецът, обвинен в избиването на 77 души миналата година, каза в специално подготвено обръщение, прочетено в съда, че би повторил стореното на 22 юли.

Той нарече атентата и застрелването на десетки деца на остров Ютьоя „най-зрелищната“ атака на националисти в Европа от Втората световна война насам.

Брейвик нападна норвежкото и европейските правителства, че са станали прекалено либерални към имигрантите и мултикултурализма.

Твърдейки, че е действал в името на доброто, а не на злото, и в името на предотвратяването на гражданска война, Брейвик каза, че говори от името на норвежкото и европейското антикомунистическо движение и антиислямска организация на рицарите тамплиери. Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия.

Брейвик има 5 дни, за да обясни защо е взривил кола бомба в правителствения квартал на Осло, когато загинаха 8 души, и с какви мотиви хладнокръвно е застрелял 69 души на летен лагер на норвежката Партия на труда на остров Ютьоя.

Роднини на жертвите, както и оцелели от атентатите, се опасяват, че той ще използва процеса, за да разпространява екстремистките си възгледи и омраза.

Целта на съда е да прецени дали норвежецът е нормален, за да бъде съден за престъпленията.

Ако съдът реши, че Брейвик трябва да бъде съден и вината му бъде призната, той може да получи максимално 21 години затвор (в страната е забранено смъртното наказание). Този срок обаче може да бъде непрекъснато удължаван, ако се прецени, че и след излежаването на присъдата той остава опасност за обществото.

В началото Брейвик заяви, че смекчил тона на изявлението си заради оцелелите и семействата на жертвите и се надява думите му да са в „приемлива рамка“. Според него норвежките медии са го описали като неудачник и изброи дълъг списък с определенията за него. Режимите в Европа са недемократични, а каузата ми е „културен марксизъм“, добави той. „Извърших най-зрелищната операция, предприета от войнстващ националист през този век“, продължи Брейвик.

Според него пропагандирането на мултикултурното общество в Европа само е довело до „културна самоомраза“. „Демократично ли е народът на Норвегия никога да не е бил питан в референдум дали да приемаме още и още чужденци до степен да се превърнем в малцинство в собствената си държава?“, попита той.

В този момент съдията го попита дали всъщност не чете политически манифест, на което Брейвик отговори „Не, това са встъпителните ми думи“.

Екстремистът започна да чете цитати от проучвания и статистика, за да покаже, че Европа и Норвегия са станали „нефункционални“ заради своя мултикултурализъм.

„Европейските мутликултуралисти са толкова арогантни, че не искат диалог с нас (войнстващите националисти) и вместо това избраха да ни цензурират и да ни описват в най-черни краски. Когато мирната революция е невъзможна, единственият вариант остава революцията с насилие. Хората, които ме наричат зъл, не са схванали разликата между зъл и брутален. Може ли да бъде избегната гражданска война? За съжаление не разполагаме с лукса да чакаме дълго“, добави той.

Според него някои форми на насилие могат да предотвратят по-големи сблъсъци и добави, че убиването на 70 души ще спре гражданска война в Европа. „Единственото нещо, което би трябвало да изненадва норвежците, е че толкова голяма операция не е била предприета досега. И, да, бих го направил отново!“.

Да съм в затвора до края на живота си или да умра за моите хора е най-голямата чест, каза още Брейвик, който се описа като „мъченик“. „Не се плаша да бъда затворен. Роден съм в затвор, принуден съм да гледам как собственият ми народ деградира. В затвор не ти е позволено да протестираш… затворът, наречен Норвегия“.

След молбата на съдията да смекчи тона, той продължи: „Младежката организация на Партията на труда е като „Хитлер югенд“. Повечето от членовете й са наивни и индоктринирани. Това не са невинни деца, а политически активисти.“

Брейвик посочи японския и южнокорейския модели като пример, защото били доказали, че могат да бъдат успешни, дори когато казват „не“ на масовата имиграция.

„Агресивни култури като исляма ще прорастнат агресивно като рак. И накрая норвежкото общество ще бъде разрушено и от него ще останат само суши и телевизори. Християните са преследвано малцинство. Няма такова нещо като светски или либерален ислям. Има само слям.“

На това място адвокат на оцелелите се намеси и заяви, че е залят от съобщения от клиентите си с призив да бъде прекратена тази пропаганда, а съдията каза на Брейвик да приключва.

„Роден съм и съм израснал в зона на конфликт. Много мюсюлмани не желаят да бъдат интегрирани, те ненавиждат Норвегия. Много мюсюлмани в Норвегия и Европа искат автономия и самоуправление по законите на шариата. Квартали на Осло като Грурюддален са се превърнали в райони, където немюсюлманин не може да влезе. Нека ви попитам – има ли в Норвегия местно население? Да, това сме ние, етническите норвежци“, добави той и се сравни с известни индиански вождове, сражавали се за своите племена и с тибетците, борещи се за автономия.

„Нима това е изключително нечестно и неприемливо? Ние, норвежците, като местно население имаме специални права върху тази страна и това е нещо, за което си струва да се бориш.“

„Мултикултурализмът е антиевропейска и антинорвежка идеология на омразата. Това е идеология на злото и другите европейци също трябва да поемат отговорност.“ Брейвик заяви още, че не той, а парламентарната група на Партията на труда трябва да се подложи на психотест, защото „не е нормално да удавиш страната си с мюсюлмани“.

„Ние не приемаме да се превръщаме в малцинство в собствената си държава. Атаката от 22 юли бе превантивна и поради това не мога да призная вина. Настоявам да бъда освободен“, завърши той речта си, продължила повече от час.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/17/1809069_breivik_bih_go_napravil_otnovo/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *