23/04/2024

Холандци конструираха летящ автомобил

Двуместен автомобил, който от пъргава триколка се превръща във летателен апарат, конструираха в Холандия. На хибрида му трябва много малко разстояние за засилване при излитане, има и малък пробег при кацане. Според конструкторите тази машина е послушна и лека за управление както върху асфалта, така и в небето.

Преди седем години бе съобщено за старта на проекта за трасформируем летателен апарат  PAL-V. Това време не минало напразно. Ангажираните в проекта последователно преминали през етапите на конструиране и прототипи до изработката на летящ образец, отлепил се от пистата през март 2012 г.

Според информацията на Gizmag на пътя PAL-V е дълъг четири метра, широк 1,6 метра и висок също 1,6 м. Тежи 680 кг. Може да издига в небето товар от 230 кг.

За задвижване хибридът разчита на бензинов двигател, сертифициран и за полети. Неговата мощност е 220 конски сили (160 кВт). По-нататък компанията PAL-V Europe възнамерява да разработи версия на биодизел и биоетанол.

За да премине от шосейна на летателна конфигурация на хибрида са му необходими по-малко от 10 минути. Част от тази операция се извършва ръчно, което опростило конструкцията и повишило надеждността й. А обучението за управлението на хибрида не е никак сложно.
За смяната на режима на работа на апарата зад него се разгръща опашка и тласкащ опашен винт, а над купето се отварят лопати на носещо витло. Обратната процедура – при преминаване от въздушен на автомобилен режим, отнема също десетина минути.

При излитане този трансформер се нуждае от 165 метра свободно пространство, като това може да бъде и от затревена поляна. А за кацането му са необходими само 30 метра. Това не само че е удобно, но и безопасно.

И във въздуха, и на земята максималната скорост на хибрида е една и съща – 180 км. в час. На земята машината притежава прилична динамика – от нула до 100 км в час ускорява за 8 секунди.  Разходът на гориво на шосе е 8,3 литра на сто км., а във въздуха – 36 литра на час. С едно зареждане по шосе хибридът изминава 1200 км, а в небето – 300-500 км. Минималната скорост в полет е едва 50 км в час. При това спирането на двигателя не води към падане на земята тъй като основният винт може да забави спускането на леката машина за сметка на авторотацията.

Машинката е разчетена за полети на височина до 1200 метра. В много държави това означава възможност за извършване на полети без да е задължително да се прави заявка за летателен план до ръководителите на въздушното движение.

В момента холандските конструктори  работят по създаването на комерсиална версия на своя хибрид-трасформер. Той е наречен PAL-V ONE. Стартът на продажбите на новата машина е предвиден за 2014 г. Компанията твърди, че интерес към нея са проявили от полицията, а също така медиците и военните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *