29/03/2024

Гагарин загинал не с изтребител, а в орбита около Луната. Асове на Хитлер – първи са били там

Изминаха десетилетия от епохалния сполучлив първи полет на руснака Юрий Гагарин в Космоса.

И въпреки че това постижение е от особено значение за човечеството вече години наред сякаш повече се говори за гибелта му седем години по- късно. А версиите за смъртта му са най-различни, в това число и сензационни.

Най-екзотичната от тях е, че Гагарин заедно с авиационния ас – инструкторът Владимир Серьогин, не са се разбили със реактивния боен самолет УТИ МиГ-15 на 27 март 1968 г., а са загинали 18 дни по-рано по време на полет в орбита…около Луната.

Усвояването на Космоса, макар и повече от половин век след старта на първия изкуствен спътник, в много отношения си остава и сега засекретена територия. Поради тази причина в родината на Гагарин се породиха много митове, най-якият от които е, че в космическа орбита около Земята са били повече земляни, отколкото е официално известно.Просто тези неизвестни по различни идеологически причини герои са били запазени в тайна.

В началото на 1990 г. – три месеца след рухването на Берлинската стена, западни медии разпространиха сензационна новина: някакъв жител на бившата ГДР (Германската демократична република) направил изявление, че той още през 1943 г. се издигнал с ракета в Космоса. Според думите му, когато той споделил това, него веднага го вкарали в психиатрична клиника, откъдето дълго не го пускали. Най-интересното е, че скоро се били появили публикации, разказващи за пилотируем полет около Земята на екипаж от най-добрите асове на Третия райх, за кацане германците на Луната в самия разгар на Втората световна война. А през април на същата тази 1990 г. американският седмичник „Джърнъл“ публикува статия, в която се твърди, че на Земята неотдавна са се завърнали трима германски космонавти след 47-годишно отсъствие от родната планета.

Седмичникът „Джърнъл“, позовавайки се на анонимен експерт от американската космическа агенция НАСА, съобщава, че тези герои не са остарели за този дълъг период на отсъствие, тъй като са били в продължителна анабиоза. В екипажа били включени пилоти, подбрани лично от Хитлер. В навечерието на старта от база в Северна Германия те получили телеграма лично от фюрера, в която той благодарил на тримата смели мъже, готови да се пожертват в името на интересите на нацията. Тази телеграма те взели със себе си в Космоса.

Подобни приказни истории се разпространяваха още през 1960 г. По-конкретно тогава се твърдеше, че преди успешния полет на Юрий Гагарин в жертва на прогреса са били принесени минимум 12 съветски летци ( имената и подробности за загиналите космонавти, както и видео – вижте тук). Сред тези така наречени „нулеви“ космонавти били Алексей Ледовски, Терентий Шиборин и Андрей Митков, а също и Мария Громова, чийто ракетен самолет претърпял катастрофа през юни 1959 г.

Видеото с последните думи на 41-ви – позивната на Мария Громова, е смразяващо. Тя буквално е била изпечена жива. Като източници за тази информация журналистите посочили виден деец на ЦК на Комунистическата партия на Чехословакия, който още през декември 1959 г., намирайки се в Италия, разказал на другарите си за някои неуспешни космически полети, организирани от Съветския съюз.

Сред така наречените „нулеви“ попаднал и знаменитият за времето си летец-изпитател Владимир Илюшин. Твърди се, че неговият кораб в началото на 1961 г. извършил много грубо кацане, в резултат на което предшественикът на Гагарин попаднал за много месеци в болница.

Илюшин в действителност дълго време бил на болнично легло, но според официалната версия в резултат не на космическа, дори не на авиационна, а на катастрофа с кола.

Преди няколко години филм на Хистори ченъл за началото на космическата ера на човечеството разказа как Гагарин е бил принуден да скочи с парашут преди приземяването си от епохалния си полет в Космоса, защото корабът му е започнал да се разхерметизира,  да се тресе и буквално да се разпада при навлизането в атмосферата. А самият Гагарин при възторженото му посрещане в тогавашния Съветски съюз казва: „Сега вече знам, че можеше и да не се върна на Земята“.

Той е излетял здрав и прав, а е кацнал с белег на лицето си, който протоколните фотографи винаги са туширали. За да спрат безбройните въпроси за този белег е била пусната и димката как Гагарин направил сексуална забежка в някакъв курорт край морето с много красива рускиня, но бил сгащен и принуден да скочи от втория етаж, за да спаси и нейната, и своята чест. Направил го, но му останал белег на лицето. Тази версия се разпространяваше и в България по социалистическо време.

Но има и още слухове, претендиращи за достоверност. През 1961-1962 г. били загинали космонавтите Завадовски, Михайлов, Костин, Цветов, Нефедов и Кирюшин. И ако първите двама са може би измислени личности, то другите четирима в действителност са съществували личности и били изпитатели на ракетно-космическа техника. През 1997 г. за принос в усвояването на Космоса всички те били удостоени със звания „Герои на Русия“ посмъртно.

И досега се коментират различни версии за гибелта на първия в света космонавт Юрий Гагарин.

Най-вълнуващата от тях е тази, според която Гагарин и Серьогин не са се разбили с учебния реактивен самолет УТИ МиГ-15 на 27 март 1968 г., а 18 дни по-рано по време на полет около Луната. Тогава в окололунна орбита действително е била изпратена „Сонда-4“, но тя, според официалната информация, е била безпилотна. Не е успяла да изпълни задачите си.

Любителите на загадките и конспирациите обаче твърдят: доколкото е било невъзможно да се прикрие гибелта на Първия космонавт, се наложило да инсценират авария на самолет, който бил пилотиран от двама летци-изпитатели, които катапултирали от него, но много късно – малко преди разбиването му на земята. През онези времена на тотално скриване на истината и манипулиране на общественото мнение наистина всички версии са възможни до доказване на противното.

Около внезапната гибел на Гагарин се набърква и името на българската пророчица Ванга. Още преди 10 ноември се говореше, че когато я попитали как е загинал Гагарин, тя казала: „Той не загина. Те си го взеха“.

Когато обаче започнали да я разпитват за подробности, тя нищо повече не казала и така и не станало ясно кои са тези „Те“ и защо и къде са си го взели.
https://youtu.be/t6xXtR1ACwM
https://youtu.be/t6xXtR1ACwM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *