20/04/2024

Чудовищно земетресение – 8,9 по Рихтер в Индонезия, 20 държави заплашени от цунами

Земетресение с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер разтърси най-западната провинция Ачех в Индонезия. Трусът е усетен в Сингапур, Тайланд, Бангладеш, Малайзия и Индия. Засега няма данни за жертви.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че е в сила опасност от цунами в Индийския океан след труса, който според Американската геоложка служба е на 500 км югозападно от главния град Банда Ачех и на дълбочина от 33 км, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предупреждението е в сила за Индонезия, Индия, Шри Ланка, Австралия, Мианма, Тайланд, Малдивите и други държави в Индийския океан, Малайзия, Пакистан, Сомалия, Оман, Мадагаскар, Иран, ОАЕ, Йемен, Бангладеш, Танзания, Мозамбик, Кения, Южна Африка и Сингапур. Предупреждението за цунами означава, че е възможно да последва цунами, а не че то е неизбежно, отбелязва АП.

Геофизичният институт на САЩ определи силата на земетресението в Индийския океан на 8,7 по скалата на Рихтер.

Индонезийската служба за справяне с бедствия изпрати веднага спасителен екип в провинция Ачех. Индийският център за предупреждение съобщи, че се очакват вълни с височина 6 метра по източното крайбрежие.

Тайланд започна спешна евакуация на населението от крайбрежието на Андаманско море заради заплахата от цунами, предаде РИА Новости.

Провинция Ачех бе разрушена от цунами през 2004 г. Бедствието отне живота на 170 000 души в Индонезия и уби 230 000 в 13 държави в Индийския океан.

На 11 март миналата година разрушително земетресение от 9 по Рихтер и цунами опустошиха северозападната част на Япония. Стихията предизвика авария на АЕЦ „Фукушима-1“. По последни данни жертви на трагедията са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали.

http://dnes.dir.bg/news/india-zemetresenie-tiland-indonezia-singapur-10933946

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *