23/04/2024

Британският консултант: АЕЦ „Белене“ струва над 22 милиарда

Според икономическия анализ на консултанта за „АЕЦ Белене“ НSBC при най-оптимистичния сценарий цената за изграждане на централата трябва да бъде 10,350 млрд. евро или над 22 млрд. лева.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на парламента, на което се очакваше да бъде разискван вота на недоверие към кабинета заради отказа от строителството на ядрената централа, предаде БТА.

Пълното становище на НSBC е публикувано на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи премиерът.

Той припомни, че кабинетът се е подготвил за планираните дебати по вота на недоверие, като освен доклада на консултанта, са представени и резултатите от приключилата на 11 април тази година проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по законосъобразността на обществените поръчки, с които НЕК е възлагал доставки на руската компания  „Атомстройекспорт“.

Основният извод от проверката е, че към края на март тази година „Националната електрическа компания“  няма редовно сключен договор, с който да се възложи цялостното изпълнение по проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата блока на АЕЦ Белене, както е обявено при откриването на обществената поръчка от май 2005 г.

От сключването на споразумението с руската страна през 2006 г. досега на „Атомстройекспорт“ са били изплатени малко над 383,8 млн. евро от фактурирани от руската компания над 410,3 млн. евро. Като аванс НЕК е изплатила до момента 131,8 млн. евро.

Финансовият контрол е установил и редица нарушения при провеждането на обществените поръчки, които са дадени на прокуратурата за проверка, съобщи още премиерът Борисов.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-optimistichniiat-scenarii-na-nsbc-za-cenata-na-belene-e-22-mlrd-lv,133428/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *