25/04/2024

България – в топ 10 на най-нещастните държави в света

Те са на един и същ континент, принадлежат към едни и същи международни институции и са част от единен пазар, но гражданите им са на двата далечни полюса в световна класация за щастие.

Това са Дания и България.

Едната оглавява огласеният вчера първи по рода си доклад World Happiness Report и е в компанията на следващите я Финландия, Норвегия и Холандия. Другата е на почти дъното (147-о място сред 156 държави) и се нарежда заедно с Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната – Того.

Докладът обхваща периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му е конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник. Той е дело на базираният в САЩ  Earth Institute (част от Колумбийския университет) и редактиран от директора на института Джефри Сакс, Ричард Леярд и Джон Хелиуел. Авторите са събрали данни от няколко световни социологически и икономически проучвания, както и информация от национални и международни анкети.

Топ 10 на най-щастливите държави:

1. Дания
2. Финландия
3. Норвегия
4. Холандия
5. Канада
6. Швейцария
7. Швеция
8. Нова Зеландия
9. Австралия
10 Ирландия

Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на „нещастните“ страни.

Авторите подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор. Типичен пример за това са САЩ, които за последните 30 години са постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие е останало почти непроменено (страната е на 11-то място в класацията).

Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.

В доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като челните десет държави са постигнали показател от 7.2-7.8, докато последните (сред които и България) – под 4.

Сред заключенията на доклада са още:

– безработицата причинява също толкова нещастие като раздялата или загубата на близък човек; на работното място сигурността и добрите отношения носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време

– когато хората се държат добре, това прави повечето в обществото щастливи

– в развитите държави жените са по-щастливи от мъжете, докато в бедните картината е по-скоро смесена

– хората се чувстват най-нещастни, когато са на средна възраст.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/03/1800697_bulgariia_e_sred_10-te_nai-neshtastni_durjavi_v_sveta/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *