19/04/2024

Зверска катастрофа в Швейцария уби 28 души, 22 от тях – деца

28 души, от които 22 деца, загинаха при катастрофа в Швейцария тази нощ. Белгийски автобус се отклонил от пътя си по неизвестни причини и се блъснал фронтално в стената на тунел в кантона Вале, на границата с Италия.

В него пътували 52 души – два класа с ученици от градовете Ломел и Хеверлее във фламандската част на Белгия. Децата се връщали у дома след зимна ваканция във Вал д’Анивие.
Катастрофа – автобус

Загинали са и двамата шофьори, а други 24 ученици са ранени. Пострадалите са откарани с хеликоптери и линейки в четири болници в кантона.

Повечето пътници са били на около 12-годишна възраст. Сред тях е имало и деца от Холандия. Всички са пътували с поставени предпазни колани.

В спасителните операции са участвали 60 пожарникари, 15 лекари, 100 спасители, 12 линейки, 8 хеликоптери.

Катастрофиралият автобус пътувал заедно с други два, които се върнали в Белгия.

Причините – въпрос на предположения

До момента причините за инцидента, станал около 21.00 часа местно време, не са ясни.

Полицията работи по две основни версии за трагедията – техническа неизправност на автобуса или проблеми със здравето на шофьора. Не е изключена и версията за шофиране с превишена скорост.

Разследващите катастрофата съобщиха, че автобусът е бил нов и добре оборудван, а двамата шофьори са били подготвени за работа при специфичните високопланински условия.

Фирмата „Топ турс“, чиято собственост е катастрофиралото превозно средстви, има добра репутация, съобщават белгийските медии. Дружеството разполага общо с 14 автобуса, които работят по маршрутите до зимните курорти в Швейцария, Австрия, Италия и Франция. Засега от компанията отказват коментар.

На пресконференция рано тази сутрин началникът на полицията във Вале заяви, че става въпрос за „безпрецедентна трагедия“. Дори спасителите, които са претръпнали, бяха разстроени, допълни той.

„Тази драма ще разстрои цяла Белгия“, заяви посланикът на страната в Швейцария Ян Ликс. „Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабът на катастрофата е труден за осмисляне. За момента съм съсредоточен върху практическите аспекти. Емоциите ще дойдат при срещите с близките“, допълни дипломатът.

Премиерът на правителството на кантон Вале Жак Мели изрази „огромната си тъга“ и „дълбоко вълнение“. Той изказа съболезнования на близките на загиналите и благодари на спасителите, които работили „при много трудни условия“.

Роднините на жертвите пристигат във Вале със самолети на военновъздушните сили, за да идентифицират телата. Те ще се срещнат с психолози, като подкрепа да преодолеят шока.

В Белгия бе обявен двудневен траур. Днес и утре всички официални мероприятия ще започват с минута мълчание, съобщава бтв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *