29/03/2024

Загадъчните километрични изкуствени пещери в Хуашан

Загадките на планината Хуашан в Китай са толкова много, че мнозина просто само разтварят ръце. Опитват се да им дадат някакво обяснение китаеведи, историци, геолози. За какво и кой преди много столетия е издълбал в тези трудно достъпни скали такова множество от огромни пещери? Защо е трябвало да бъдат подредени по този начин? Какво се е случвало в тях? Защо за тях няма нищо написано в историческите хроники. А най-интересният факт около тях е, че Хуашанските пещери са открити много късно – в края на 90-те години на миналото столетие.

През 1999 г. те били случайно открити от местен селянин, който написал за пещерите на властите. Към тях веднага се отправили много изследователи, работници от разни институти, а след това – и туристи. Какво е удивителното? Макар това да са най-големите пещери на територията на Китай, създадени не от природата, а от човека, за тях няма никакви данни в хрониките от древността. Кой ги е създал, къде са изчезнали тези огромни количества изсечени камъни? И ако целта е била именно добивът на камъни, защо пещерите са направени така, че приличат на храмове?

Хуашанските пещери се намират в скалите в южната част на провинция Анхой. Именно по тези места се намира свещената за даоизма Жълта планина, която всъщност представлява пет  големи планини, намиращи се на миля една от друга. Те сякаш показват посоките на света: център, юг, север, запад и изток. Планината Хуашан е западната. На нея са разположени няколко даоистки манастира.
Към настоящия момент тук са открити 36 пещери, а точният им брой засега все още е неизвестен. Също така не ясно дали са свързани в някакъв общ комплекс или всяка от тях е самостоятелна.

Има и още една интригуваща особеност: пещерите в Хуаншан са разположени на 30 градуса северна ширина. Но именно на този паралел са разположени свещената планина Кайлаш в Тибет, Бермудският триъгълник, Великите египетски пирамиди, а също и някои други необикновени точки на планетата. Случайно ли е това съвпадение или някой нарочно е издълбал пещерите на тази географска ширина?

Една от пещерите с название Хуанкси е с площ 4800 квадратни метра, а дължината й е 140 метра. Вътре се намират просторна зала, колони, басейни и няколко неголеми помещения от двете страни на пещерния тунел. Най-голямата пещера вече е популярна като Подземния дворец. Нейните размери наистина са поразителни: 12 600 квадратни метра. Изкуственият произход на пещерите се потвърждава от каменните мостове над рекичката, стълбите, преходите и големите колони. Освен това по повърхността на таваните и стените са открити много следи от длета. Още един интересен въпрос: къде каменоделците са изнасяли огромното количество камъни и баластра. Какви технологии са използвали древните за създаването на този необичаен интериор. Как се е осветлявало тъмното вътрешно пространство…

За всеки от отговорите на тези въпроси може да се допуснат различни версии, но още нито една от тях не е получила потвърждение с доказателства. Това съвсем не е единственият случай, когато учените имат единствено предположения.  Например известните ребристи кули в Тибет с формата на звезди. За тях самите и за техните създатели също няма никакви писмени свидетелства.

Единственото писмено споменаване за планината Хуашан, но не за нейните пещери, се намира в труда на историк от времето на династията Хан. Там се казва, че много известни китайски императори обичали тази планина и често ходели там да се помолят на боговете и на прадедите си. Как хората са успявали да се изкачват по нейните стръмни склонове и колко време им е било необходимо за това, също не е известно. В древни времена до върха на планината можело да се достигне само по една тясна виеща се пътечка с дължина 12 километра. Този, който искал да извърши на нейния връх някакви религиозни церемонии или ритуали, е трябвало да притежава доста смелост.

Очевидно поразяващата с красотата си планина Хуашан е  имала особен статут сред древните жители по тези места. Загадка си остава какво е накарало хората да положат такива огромни усилия, издълбавайки проходи и пещери вътре в свещената планина. Държавното управление по туризъм на Китай предприело доста действия, за да осигури достъп до тези пещери за пътешествениците и туристите. Университетски експерти разработили проект за усвояването на пещерния комплекс, включващ осветлението му. Осветяването в различни цветове е изключително красиво. То придава на пещерите наистина приказно излъчване. Всяка пещера си има свой номер и някои от тях са достъпни за посетителите.

Туристически сайтове съобщават, че при предварителния оглед на пещерите, експертите били поразени от мащабите на видяното. Нито един от вече известните комплекси не превъзхожда Хуашанския. Общата площ само на две от пещерите – втора и 35-та, превишават 17 000 кв. метра. В пещера № 35 се намират 26 каменни колони, всички помещения са с причудлива, стъпаловидна форма. Тук можете да се полюбувате на каменни тераси, павилиони, басейни, езера, каменни мостове, а на някои места има и барелефи.

Но си остават открити въпросите защо тези пещери са намерени толкова късно и от колко време съществуват. Има само косвени данни – проведеният анализ на стените и сталактитите показал, че те са минимум на 1700 години. Намерените няколко керамични изделия са отнесени към епохата на династията Цзин ( 265-420 г), което позволява и пещерите приблизително да се датират към този период. Но това засега е само предположение.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *