25/04/2024

Япония: Една година от чудовищното земетресение (видео)

Днес се навършва една година от трагедията в Япония, когато чудовищно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер и след него цунами, чиято вълна на някои места достигна 38 метра,  удариха страната. Силно пострада АЕЦ „Фукушима“ , а изпусната радиация достигна дори България. Загинаха 20 хиляди души. Целият свят изтръпна от ужас само от гледането на репортажите, които видя от телевизорите. Я поведението на японците предизвика възхищението и преклонението ни.

Япония отбелязва годишнината от трагедията.

Въздействието на земетресението в Япония през март миналата година все още може да бъде усетено. Местните жители са гневни поради противоречивата информация, която получават от властите. Болниците във Фукушима са започнали тестове за радиация на деца и възрастни в риск, като бременни жени, но отказват да оповестят резултатите. Това прави много хора нервни.

Година след петото най-силно земетресение в света геологът Хиротика Сатох е разярен за „лъжите и полуистините”, които правителството сервира за инцидента. „Ние не вярваме на официалните данни, че реакторът е под контрол”, казва геологът пред вестник „Ивнинг стандарт”, цитиран от Фокус.

„В моята работа аз чувам откъсечна информация, която повишава моята загриженост, че радиационните нива са все още неприемливо високи. Проблемът продължава. Плодовете, водата, морската храна – всичко, добивано в района е заразено.”

Говорейки от Сендай, град с население от около 1 млн. души на 50 км от Фукушима, той заяви: „Хората тук не пият вече водата от чешмите. Моето семейство се храни само с вносна риба. Ние не купуваме плодове или зеленчуци от префектурата Фукушима или граничещите райони. Най-голямото опасение за мен е ефекта на радиацията върху децата ми”.

http://youtu.be/hkYzRYnyBm0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *