29/03/2024

Внимателно с предсказанията на ясновидците за бъдещето

КАК ДЕЙСТВА ЗАКОНЪТ ЗА ОБРАТНАТА ВРЪЗКА

Хороскопи, пророчества, предчувствия… Всички те са с претенцията, че съдържат информация за бъдещето. Поне така е прието да се смята. Възможно ли е обаче да  въздействат на бъдещето?

Ако повярваме на твърденията на някои източни школи, че мислите са вид материя, тогава излиза, че те са в състояние да формират реалност. Парапсихолозите са убедени, че всички методи за разгадаване на бъдещето откриват пред нас само един от неговите възможни варианти. А останалите възможности? Има ли тогава смисъл въобще да се правят опити за предсказване на бъдещето?

Датата на собствената смърт

Според данните, събрани от изследователите, хората, които по някакъв начин са научили датата на собствената си смърт и са повярвали в нея, често дори не доживяват до нея. Знанието за бъдещето буквално им съкращава живота. В подсъзнанието се скрива информационна програма „до смъртта”. Има случаи, когато хората дълги години са живели с тежки заболявания – например онкологични, не подозирайки за своята болест. А когато научавали за нея, „изгаряли” буквално пред очите на другите за броени дни.

Именно на внушенията се основават туземните магьоснически обреди, когато някой от членовете на племето осъждат на смърт и той умира точно в посочения срок. На туземците и през ум не им минава, че могат да не се подчинят на магьосника. Понякога нещо подобно се случва и с бели „нарушители” – тук става дума за магическо проклятие. Но то действа само на онези, които макар и само някъде дълбоко в душата си, вярват в силата на проклятията. Според статистиката хората, които не вярват в подобни предсказания, живеят средно с пет години повече от суеверните.

Слуги на съдбата

Слушали сме много разкази за предсказания на бъдещето, в това число и от много известни личности. Създава се впечатление, че техният живот се управлява от някакви мистични сили, които им показват пътя.

Така например знаменитият американски актьор Харисън Форд, който в ранната си младост работел като дърводелец, веднъж през една лятна нощ на 1964 г. сънувал кошмарен сън – сякаш  лежи в ковчег, скован от самия него. На сутринта той постоянно мислил за съня си и за това какво би могъл да означава. По пътя към работилницата старото му волво  занесло и се ударило в крайпътен електрически стълб. Момчето успяло да се измъкне от смачкания автомобил. С много травми той се озовава в болницата, където съседът му по легло по цели дни шепнешком му четял пиеси на Шекспир. Благодарение на това Форд се заинтересувал от театралното изкуство и години по-късно станал една от холивудските звезди. Ако не е бил този сън Харисън Форд  вероятно спокойно е щял да продължи да се занимава с дърводелство и сигурно нямаше и да си помисли за сцената.

Когато била на 14 години майка й завела Лайма Вайкуле при врачка. Това, което момичето чуло от нея тогава, й се сторило невероятно. Според думите на ясновидката Лайма ще прекара живота в пътувания, ще стане известна певица (самата Вайкуле тогава за това дори не е мечтала), ще се изправи на ръба между живота и смъртта, но ще оживее. Ще преживее и смяната на властта и един ден ще се събуди в съвсем друга страна. Ще се омъжи в доста зряла възраст. С времето всички тези пророчества се сбъднали със сто-процентова точност. Лайма станала певица, много пътувала за гастроли. И се омъжи съвсем наскоро за своя продуцент, с който 20 години живяха заедно.

В тези случаи информацията, получена чрез предсказания насън или наяве, пряко или косвено е дала тласък на по-нататъшните действия от страна на човека, който я е получил. Според мнението на редица изследователи, никаква мистика в предвиждането на бъдещето няма – всички събития представляват верига от причини и следствия и хората виждат това, което изглежда най-вероятно следствие от днешната реалност.

Доморасли  пророци

Но как да се обясни самото ясновидство? В мрежата има сайтове, които получават писма от хора, убедени, че притежават ясновидски способности. И тези писма съвсем не са весели. Ето едно от тях: „На 16 години на мен, както и на много момичета в тази възраст, ми харесваше едно момче. Една сутрин, докато се стягах за училище, изведнъж си помислих: „А какво ще правя, ако той умре?” Тази мисъл се появи отникъде. Аз мислех за съвсем други неща. През деня по-късно стана известно, че това момче е  катастрофирало със самолет. При това точно в този момент – около 8 часа сутринта, когато си помислих за това. Той оживя. И въпреки всичко…”

„Преди половин година в нашето семейство се случи нещастие. Бащата на моя съпруг при взрив остана без двата си крака. Хората, които чрез него трябваше да предадат пари на фирмата, вместо банкноти дали пакет с взривно устройство. Два месеца преди трагедията ние с мъжа ми и свекъра ми пътувахме в колата на тези хора – мъж и жена на около 30-35 години до друг град. В деня на отпътуването сутринта с мен се случи нещо странно. Аз се мятах и плачех. Не можех да разбера какво става, не бях на себе си. До самото излизане от къщи аз просто ридаех и умолявах съпруга ми да отидем на гарата и да си вземем билети за влак. Той едва ме успокои, каза, че всичко ще бъде добре. Аз седнах в колата и през целия път – четири часа, не можах да произнеса и дума.
Чак когато пристигнахме, аз слязох от автомобила, въздъхнах дълбоко, и произнесох на глас: „Сега сме в безопасност”. И чак, когато стана бедата разбрах, че всичко това се случи с мен не просто така”.

Не е изключено обаче със своите очаквания за трагедия ние да я привличаме. Нашата мнителност може да стане причина за кошмарни сънища или предчувствия, нямащи реални основания. А след това всичко започва да се развива по сценария, зададен от „предчувствията”. Ние просто не отчитаме информацията от бъдещето, не отчитаме, че сработва „законът за обратната връзка”. Тоест реалността става такава, каквато я виждаме в своето въображение. Именно поради тази причина в древността и Средновековието ясновидците, осмелили се да предсказват лоши събития, понякога ги чакала смъртна присъда.

Може би си струва да се предсказват само добри неща и току виж – вземат, че се сбъднат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *