20/04/2024

Висящите градини на Семирамида ще изграждат в Чикаго

Градските власти на Чикаго представиха за публично обсъждане проект на парк, който да бъде разположен върху въздушни естакади на стари железопътни трасета.  Той трябва да стане не само място за разходки, но в перспектива да се  свърже с няколко традиционни парка на повърхността на земята.

Група активисти от местни жители и архитекти обявиха преди дни за предстоящото преобразяване на железопътната пътека Bloomingdale Trail в дълъг градски парк. Тази надземна линия е била спряна от експлоатация през 1990 г. и от тогава насам неведнъж са изказвани предложения пътят да се превърне в нещо по-полезно. Ширината на този парк ще е девет метра.

Първият етап на този съвременен вариант на Висящите градини на легендарната древна асирийска царица Семирамида предвижда озеленяване на участък с дължина 4,5 километра. Там на височина 4,5 метра над нивото на улиците посетителите на парка ще намерят велоалеи и пешеходни пътеки, пейки, спортни площадки, места за изложби под открито небе и пищна зеленина.

На първия „клон” на парка ще бъдат построени осем точки за достъп до него, удобни с наклона си както за пешеходци, така и за велосипедисти и хора на ролери.

Изграждането на първия етап на този оригинален парк ще струва 46 милиона долара, като всички тези средства вече са намерени – 37 млн. са от градските фондове, а 7 млн. са спонсорство от частни компании. За цялостното завършване на парка се очаква да бъдат необходими 80 млн. долара.

Съществуват обаче и опасения. Живеещите около въздушната жп линия се страхуват, че нахалници ще започнат да надничат през прозорците. Проектантите обаче дирят решение и на този проблем.
Въпреки че се търсят отговорите и на други неясни въпроси около проекта, изграждането на парка „Пътят Блумингдейл” ще започне още през тази година, а първият му етап се очаква да бъде завършен през 2014 г.

Преди дни кметът на Чикаго Рам Емануел (на снимката, автор Антонио Перес) съобщи, че в близките пет години ще бъдат изразходвани общо 290 млн. долара за облагородяването на повече от 800 парка и места за отдих, на детски и спортни площадки.

Жителите на Чикаго са вдъхновени за своята бъдеща висяща градина от прочутия висящ парк High Line в Ню Йорк. Той е на височина десет метра. Представлява полоса от цветя, дървета, храсти, пешеходни пътеки и също е разположен върху отдавна изоставено въздушно железопътно трасе. Паркът минава над улици на Манхатън, а на места дори „влиза” в някои здания. Проектът е създаден през 2006 г. и реализиран по най-блестящ начин през 2009 г.

Висящият парк станал толкова популярен и харесван от нюйркчани, че през 2010 г. е взето решение за двукратното му удължаване. Миналата година тази хрумка вече е реализирана,  получило се е нещо изключително красиво, коментират озеленители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *