25/04/2024

Трайков: Поздравления за премимиера заради отказа от АЕЦ „Белене“

Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение – това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред БНР по повод решението България да се откаже от проекта за втора ядрена централа.

„Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали“, допълни той.

По думите му „има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. Има начин и всичко да се обърка“. Отговорността оттук нататък e на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, и е изключително голяма, предупреди още Трайков.

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни: Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките.

Ясно е, че след като се отказваме от АЕЦ „Белене“, ще се строи друго, заяви още бившият министър. По думите за площадката „Белене“ остават отворени всички опции. Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, включително и на площадката край Белене.

„През януари пак говорихме за идеята реакторът, поръчан за „Белене“, да отиде в АЕЦ „Козлодуй“. Ние представихме с министър Дянков тази идея в Москва, но още нямахме отговор до моята оставка. Явно след това се случило“, коментира още Трайков.

Напомни, че диалогът с Русия „трябва да се води винаги на равноправна основна“.

Трайков коментира още, че според него цената на руския газ може да се намали с 10-12 процента. България плаща една от най-високите цени за руския газ и при последния ми разговор с Алексей Милер, директор на „Газпром“, и с премиера се говореше за това, заяви отстраненият от кабинета Трачо Трайков.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/03/29/1797475_pozdraviavam_premiera_no_vse_oshte_moje_vsichko_da_se/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *