18/04/2024

Световното първенство осигурява на Пловдив втори гребен канал

Пловдив има осигурено финансиране за втори гребен канал на стойност 6 млн. евро от фонда за градско развитие по програма “Джесика” и спортният туризъм ще бъде привлекателната страна на града през следващите години. Това обяви на пресконференция по повод Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки кметът на града Иван Тотев.

Той оценява възможността проектът да бъде завършен през 2013 година, а първата копка ще бъде направена церемониално на старта на световното първенство  вероятно на 15 август тази година.

Съоръжението ще бъде с дължина почти 2000 метра, ширина 45 метра и ще бъде разделено на две зони – в едната състезателите ще загряват преди старта, а в другата – ще разпускат след финала. С обновените съоръжения градът ще кандидатства за домакинства на световното първенство по гребане по кану и каяк през 2016 година, както и за по-малки първенства –  за ветерани, за младежи и юноши, за параспортисти.

Мат Смит – изпълнителен директор FISA /Световната федерация по гребане/ обясни, че неговата визита в Пловдив е да направи одит на подготовката за предстоящото най-голямо спортно събитие от календара на федерацията .

“Ние познаваме и не се съмняваме в качествата на най-бързото гребно трасе в света за 2012 година. Познаваме добре възможностите и на организаторите, които направиха едно много силно европейско първенство по гребане ( на снимката) . Но сега състезанието ще бъде 3 пъти по-голямо като брой състезатели и е важно да се убедим в логистичните възможности и подготовка да бъдат приети толкова спортисти” – обясни изпълнителният директор на FISA.

По време на първенството ще се състои и конгрес на FISA. Той ще определи кой ще бъдат организаторите на следващите световни първенства –по гребане,  по кану и каяк, за параспортисти във всички възрастови групи.

На пресконференцията Светла Оцетова – президент на Българската федерация по гребане, определи шансовете за представяне на българските гребци на това първенство като скромни, защото в момента сме в етап на смяна на поколенията. Нашите състезатели, които ще участват на голямото първенство са всъщност младежи до 23 години и дори юноши и девойки и сега се гради отборът, който се надяваме да ни донесе успехи в Рио де Жанейро през 2016 година, заключи г-жа Оцетова.

One thought on “Световното първенство осигурява на Пловдив втори гребен канал

  1. От другата страна на Марица няма гора – там да направят втория гребен канал. Вярно, ще трябва и нов мост, поне пешеходен, но той ще е нужен така или иначе – градът ще расте в онази посока. Гората на „Острова“ трябва непременно да се запази! Там са и помпените станции за питейното водоснабдяване на Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *