25/04/2024

Страшна магнитна буря удари Земята

Земята бе връхлетяна от страшна магнитна буря. За последен път буря с такава сила е била регистрирана през декември 2006 г.

На 6-ти март на Слънцето са регистрирани две мощни изригвания – изхвърляне на плазмено вещество. „Ние отново преживяваме скок в слънчевата активност в области с голяма площ и със сложна магнитна конфигурация”, коментират специалисти по земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните.

Изхвърленото на слънчево вещество достига днес нашата планета, движейки се със скорост 10,25 метра в секунда. Както отбелязва Space.com то ще докосне Земята само по допирателна, но това ще е достатъчно, за да предизвикат мощна магнитна буря, която вероятно ще продължи денонощия.

Магнитните бури – по точно е да се каже – геомагнитните бури, се явяват силни смушения в магнитното поле на Земята, предизвикани от слънчевите изригвания. Тези явления влияят пряко на човешката жизнена дейност. Например те могат да събудят болести на сърцето, както и алергични реакции. От геомагнитните бури също така страда и техниката – възникват проблеми в навигацията.

Но магнитните бури си имат и приятна страна – те увеличават полярното сияние. Но понеже пък сега е пълнолуние, Луната пречи на зрителите в пълна степен да се насладят на рядко красивия космически спектакъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *