29/03/2024

Страховита прогноза: Температурата на полюсите може да удари плюс 100 градуса!

Страховита прогноза: ако глобалното затопляне се развие по възможно най-лошия сценарий това ще означава, че моретата ще пресъхнат и планетата Земя от райско кътче във вселената ще се превърне в пустиня. На екватора температурата на въздуха ще достига 150 градуса по Целзий, а на сега все още ледените полюси на планетата – 100 градуса!

Картината наистина ще бъде страховита: няма да оцелее нито един човек, нито едно животно, нито едно растение. Пустинната гледка ще се разнообразява от счупени и ръждясали автомобили и рушащи се сгради. Постоянни ураганни ветрове и пясъчни бури ще допълват пейзажа.

Този сценарий според специалистите е напълно реален и може да се случи много скоро – след 300 години, ако хората не предприемат без бавене екстрени мерки. Не го ли направят след 300 години климатичните проблеми ще бъдат необратими. Човечеството има само няколко десетилетия, за да успее да предприеме някакви ефективни мерки срещу подобна чудовищна катастрофа.

Към настоящия момент е ясно, че средната температура на планетата се е увеличила само с един градус. Възможно ли е това да повлече след себе си процеси, които да променят климата от корен? Тази заплаха е напълно реална, тъй като повишаването на температурата не се случва просто така, а заради повишената концентрация на въглероден двуокис в атмосферата. За последните 200 години тази концентрация се е увеличила с 35 на сто в резултат от дейностите на човека. А това е напълно достатъчно, за да се повиши средната температура на Земята с 10 градуса по Целзий. В резултат на това може да започне процес на изхвърляне на голяма маса въглероден двуокис от Световния океан. Това пък ще пришпори още повече по-нататъшното покачване на температурата.

В последните изследвания се отбелязва фактът, че при увеличаване на концентрацията на въглеродния газ два пъти температурата на планетата средно се увеличава с 4 градуса. Но тези оценки се основават на климатични модели, които отчитат само изменението в концентрацията на въглеродния газ. В действителност появата на парниковия ефект основно зависи и от водната пара – колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова повече атмосферата ще съдържа водни пари. Тоест повишаването на средната температура влече след себе си и увеличение на водните пари в атмосферата. А увеличаването на тяхната концентрация води към усилването на парниковия ефект и по-нататъшно увеличение на среднопланетарната температура.

Независимо, че за глобалното затопляне непрекъснато се говори и пише, значителни промени на пръв поглед сякаш почти не се наблюдават. Тогава реалистични ли са страховитите прогнози? Този процес би могъл да се илюстрира с прост пример – процесът на кипването на чайника. Той не настъпва веднага, а след известно време на подгряване на течността. Океаните и ледниците изпълняват ролята на огромни топлинни буфери и поради тази причина покачването на температурите на Земята сега не се чувства прекалено силно.

Прогнозата за тези страховити плюс 100 и повече градуса, което означава и край на света, е  на Алексей Карнаухов. Той не изключва в модела му за промяната на климата през следващите 300 години да има някои грешки в разчетите. Резултатите от проведените проучвания са шокиращи. Но към днешна дата не са открити значителни неточности, които биха могли да поставят на съмнение получените от него изводи изводи.

Много известни научни дейци поддържат хипотезата за отрицателното въздействие на парниковия ефект. Прочутият английски астрофизик Стивън Хоикинг през 2000 година изнесе лекция в Единбургското кралско общество. Тогава заяви, че след няколко стотин години парниковият ефект може напълно да превърне нашата Земя в планета като Венера, на която животът е невъзможен.

Ако предположенията на Карнаухов се окажат верни, означава ли това, че обществото трябва изцяло да се откаже от използването на въглища, от добива на нефт, от автомобилите? Едва ли отказът от добива и използването на полезни изкопаеми ще предотврати катастрофата, защото е необходимо не само да престанем да замърсяваме атмосферата, но и да намерим начин, с помощта на който ще можем да почистим вече изхвърлените боклуци в нея.

Ако начинът на живот на човека остане такъв, какъвто е сега, хората ще имат още само около сто години, в които животът ще остане относително стабилен. Но крахът на световната политическа и икономическа система може да възникне по-рано, той като в северна Америка, Русия и Европа ще настъпи значително застудяване заради изчезването топлото течение Гълфстрийм.  В тези райони няма да е възможно да се отглеждат селскостопански култури.
Краят на света е бил „предсказван” неведнъж, но той така и не се състоя. Поради тази причина към подобни прогнози хората се отнасят с недоверие и пренебрежение. Но климатолозите твърдят, че практически всички техни прогнози, които са се отнасяли до природни катастрофи и катаклизми, са се сбъднали.

Напоследък все по-често новините, свързани времето, приличат на сводки от военен фронт. В благополучната  Европа броят на жертвите от наводнения достигнаха стотици. Стихии, наводнения, бури, урагани – това вече не са извънредни събития, а норма. Ледът на Земята се топи, морето се повдига и това ще доведе до потопяването на много градове, до гибелта на много хора.

Към днешна дата терминът „глобално затопляне” стана едва ли не изтъркан и с все по голямо лекомислие, пропускаме информацията за него покрай ушите си. Ще видим докога…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *