20/04/2024

Скандално: Румъния предяви претенции към част от морската ни граница

Румъния предяви териториални претенции към България за морската граница. Вероятно искането е заради открити залежи от природен газ.

„Съществува една спорна зона (с България) за държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв. км, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти, с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не могат да бъдат решени много бързо“, заяви в интервю външният министър Кристиан Дяконеску ( на снимката) за телевизия Диджи24, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

В началото на месеца Румъния откри в морето си огромни залежи от природен газ в партньорство с американската компания „ExxonMobil“ и австрийската „OMV“. Находището е на 30 морски мили от морската граница с България.

Дяконеску настоя за политическа дискусия за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България. Темата била от дълго време, но Румъния не влязла в „етап на предявяване на претенции“.

Така, както имахме преговори с Украйна, също и с България има няколко нерешени въпроса, които ще повдигнем за разисквания с нашите партньори, заяви министърът.

„Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми, да речем, с експлоатацията, с концесията“, посочи Дяконеску.
Той добави, че ще бъдат проведени разговори на ниво експерти с българската страна във формат, който ще бъде одобрен на двустранно ниво.

„В една цивилизована Европа изоставените юридически проблеми, особено ако се отнасят до малцинствата, териториите, границите, не правят чест на съответните държави и ми изглежда нормално да ги решим“, каза още румънският външен министър.

Той спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България. Дяконеску посочи, че иска „същите стандарти и същите принципи да се прилагат навсякъде по отношение на режима на малцинствата на европейско ниво“.

„Не ме притеснява абсолютно нищо дотогава, докато правото на румънците да се смятат за румънци, а не за друга категория, друго наименование, произлизащо от едно възприятие на държавно ниво, се спазва. Докато това право се спазва, нямаме никакъв проблем, но трябва да обърнем внимание тогава, когато се появи размиване“, коментира румънският външен министър, цитиран от Медиафакс.

По-късно днес, „Атака” поиска незабавна намеса на правителството по казуса с претенциите на Румъния върху българска територия.

http://dnes.dir.bg/news/more-bulgaria-gaz-granitza-rumania-zalezhi-10789953

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *