25/04/2024

Русия днес избира Владимир Путин за президент

В цяла Русия започна гласуването за нов държавен глава, предадоха АП и ДПА, цитирани от БТА. Фаворит за президентския пост е бившият президент и настоящ премиер Владимир Путин
Заради твърденията за нарушения на парламентарните избори през декември миналата година сега 90 000 избирателни секции са оборудвани с уеб камери, които ще „следят“ гласуването и броенето на бюлетините. Десетки хиляди доброволци ще наблюдават вота.

Гражданите на най-голямата страна в света, която се разпростира върху девет часови зони, ще подават бюлетините си в продължение на 21 часа. Гласуването в богатите на ресурси Чукотка, Якутия, Камчатка, Магадан и о-в Сахалин започна вчера в 22,00 часа и ще приключи в Калининград в 19,00 часа.

Очаква се Путин да победи с близо 60%, следван от комуниста Генадий Зюганов с 15%. Милиардерът Михаил Прохоров и популистът Владимир Жириновски ще се борят за четвъртото място, а социалдемократът Сергей Миронов вероятно ще остане последен. Нововъзникналото протестно движение няма свой кандидат.

Съкрушителната победа на Путин може би ще бъде опетнена от създалата се политическа несигурност, с която страната не се бе сблъсквала при предишните му управления – от 2000 до 2008 г., съобщават световните агенции. Уличните протести, избухнали в отговор на предполагаемите декемврийски измами, се превърнаха в далеч по-мащабно опозиционно движение, чиято активност в социалните мрежи е съпоставима с тази при Арабската пролет. Мащабните демонстрации досега се ограничаваха до големите градове и според властите това е доказателство, че кампанията срещу Путин се подкрепя от малцинство. Но Москва изигра ключова роля в последните политически събития и по тази причина полицията извика допълнителни 6300 служители от околните региони, за да се увери, че шестващите няма да навлязат на „Червения площад“. „Ще отговаряме на провокациите с пълната сила, позволена ни от закона“, обеща директорът на столичната полиция Владимир Колоколцев.

Въпреки напрегнатата обстановка, Путин вчера сподели, че се чувства „много щастлив от създалата се ситуация“. „Мисля, че това е много добър опит за Русия“, заяви той. Само преди дни в Москва се събраха на митинг 130 хил. души в негова подкрепа.Четиримата му съперници неотдавна признаха, че са амбицирани да се борят единствено за второто място и евентуално да вземат участие в балотажа, в случай, че Путин не успее да спечели 50% от гласовете на избирателите. Победителят ще получи шестгодишен мандат и ще замени на поста Дмитрий Медведев.

Днес от 08.00 до 20.00 часа на територията на България ще бъдат отворени избирателни участъци в София – в клуба на Посолството на Русия, във Варна – в Генералното консулство на Русия, и Русе – в Генералното консулство на Русия. Избирателите, които не могат по уважителни причини да се явят в помещенията за гласуване в София, Варна и Русе, могат да се обадят на посочените телефони и да заявят повикване на членове от Районната избирателна комисия, за да проведат гласуването в дома си. Подобни заявления се приемат до 14.00 на 4 март т.г.

За гражданите на Русия, живеещи в населени пунктове, отдалечени от Посолството и Генералните консулства, се организира предсрочно гласуване. На 18 февруари вече премина гласуването в Шумен и Добрич, а на 19 – във Враца, Перник, и Самоков. На 25 гласуваха в Бургас, Сливен, Дупница, Видин, Пловдив, Смолян и Плевен, на 26 – в Благоевград, Карлово, Стара Загора, Хасково и Велико Търново, на 28 – в Камчия.

http://dnes.dir.bg/news/izbori-rusia-10670479

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *