29/03/2024

Признаха си! Coca-Cola и Pepsi променят рецепти заради риск от рак

Coca-Cola и Pepsi променят начина по-който произвеждат едноименните безалкохолни напитки, за да избегнат необходимостта да поставят предупреждение за повишен риск от рак върху продуктите си в съответствие с нов калифорнийски закон, съобщава Guardian.

Coca-Cola и Pepsi ще променят начина по който постигат карамеловия цвят на безалкохолните си напитки поради калифорнийски закон, който задължава продуктите съдържащи канцерогенни съставки да бъдат белязани със съответното предупреждение.

Двете компании обявиха, че промените в производствената технология ще бъдат въведени на цялата територия на САЩ. Засега това е направено единствено в Калифорния.

Coca-Cola и Pepsi държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

Американската асоциация за безалкохолни напитки (ABA), която представлява индустрията в САЩ обяви, че нейните членове ще продължат да използват карамелови оцветители в свои продукти, но че измененията са предприети поради изискванията на новия калифорнийски закон.

„Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни, както и не би трябвало да имат каквито и да е опасения за здравето си“, се казва в изявление на асоциацията.

Диана Гарза-Сиарланте, говорител на Coca-Cola обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел да променят производствените процеси, за да намалят нивата на 4-methylimidazole – химикал, следи от който могат да бъдат открити в редица продукти.

„Въпреки че вярваме, че не съществува риск за здравето на хората, който да оправдава тези промени, ние наистина поискахме от доставчиците на карамел да променят технологията си, така че да не става необходимо нашите продукти да бъдат маркирани с научно необосновани предупреждения“, казва Сиарланте.

През февруари потребителски групи поискаха от щатската администрация за безопасност на храните (FDA) да забрани използването на базирани на амониев сулфат карамелови оцветители.

Говорител на FDA посочва, че искането се разглежда, но че потребителите трябва да пият над 1000 кенчета Coca-Cola на ден, за да се достигне концентрация на въпросните химикали, предизвикала рак при изследване с гризачи.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/coca-cola-i-pepsi-promeniat-receptite-si-za-da-ponijat-riska-ot-rak,131374/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *