20/04/2024

Политолози: Идва мъчителен разпад на правителството

След 15 март правителството на ГЕРБ навлезе в „непознати води“ и предстои да видим как премиерът и ръководството на управляващата партия ще се справят с новата ситуация, коментира пред БТА политологът Румяна Коларова  на снимката) по повод оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов.
Коларова посочва като нов момент и медийната активност на подалите оставка министри. „Всичко това може да се окаже симптом за „точка на пречупване“, след която нито кабинетът, нито електоратът на ГЕРБ ще реагира по старому“, прогнозира политологът.

Според нея оставките и уволненията, които предшестваха министерските смени, са симптом за ниското качество на българската публична администрация и неефективния модел, по който се формирали кабинетите през последните 12 години. Те, смята тя, показват, че българската изпълнителна власт засега е способна само да реагира на проблеми и кризи. Макар действията й да са адекватни, това не е голяма похвала, отбелязва Коларова.

Политологът отчита, че според данните на социологически проучвания усилията и поведението на управляващите при бедствията преди около месец са оценени положително. Нещо повече, както показа последното проучване на „Галъп“, смените на заместник-министри и ръководители на институции като НЗОК и комисията „Коларов“ нямат негативен ефект върху подкрепата за ГЕРБ.

„Като цяло и силата, но и слабостта на правителството са именно в бързата реакция на премиера. Многократните медийни изяви на всеки от свързаните със случая с освобождаването правителствени фигури има позитивен ефект за управляващите и все още добрата реакция на премиера е една от причините неблагоприятните последствия за кабинета и за личния му рейтинг да бъдат минимизирани“, коментира още тя.

Според нея по отношение на освободените държавни служители ситуацията е най-тежка в земеделското министерство, защото скандалът там е на принципа на „китайската капка“ и има два идентични случая с липса на диплома (тази на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева и тази на отстранения директор на „Напоителни системи“ Георги Харизанов).

Колегата на Коларова – Антоний Тодоров, пък прогнозира още смени в правителството. И той, и политологът Евгений Дайнов не очакват промяна в политиката, въпреки смяната на министри, а и смятат, че няма време за такава промяна.

Тодоров не намира промените в кабинета нито за кардинални, нито за стратегически. „Те няма да доведат до друга политика, а и вече е късно за смяна на политиката. Трети сменен министър на здравеопазването означава, че има структурен проблем в самата система, а не толкова в качеството на самия министър“, отбелязва той.

Неговите наблюдения са, че прави лошо впечатление на публиката начинът, по който Бойко Борисов се освобождава от хората, с които работи. Тодоров смята, че се показва неуважение към личностите.

Той очаква да има и още промени в кабинета и в администрацията.
„Всеки ресор, където може да се случи ситуация, подкопаваща личния престиж и рейтинг на премиера, може да бъде заплаха за съответния министър“, казва политологът. Той вижда проблема на ГЕРБ в това, че няма достатъчно широка аудитория сред класата на професионалистите, откъдето биха могли да черпят кадри.

Тодоров забелязва парадокс в повечето анкети – правителството като цяло е загубило значително от своето доверие, но премиерът, макар също да е позагубил малко, продължава да бъде начело.
„Като че ли част от публиката продължава да има доверие в него, като смята, че хората около него не се справят толкова добре, подвеждайки го в някакъв смисъл, докато той винаги има право. Но мина достатъчно време от управлението на ГЕРБ, партията очевидно има проблеми с кадрите и засега не изглежда, че може лесно да ги реши“, смята Антоний Тодоров.

Дайнов също не очаква реформи след промените в кабинета. „Смените са израз на пълна безпомощност, смята той и прогнозира, че оттук нататък следва период на „мъчителен разпад за правителството“. Според него премиерът така е подредил нещата, че няма полезен ход и каквото и да прави, ще бъде грешка или ще води до незадоволителни резултати. „Смените на министрите са израз на по-мащабна болест – на неумение да се управлява, който и министър да бъде сложен, няма как да се справи, ако няма конкретен план за действие“, добавя Дайнов.

Днес парламентът трябва да гласува промените в кабинета.

http://dnes.dir.bg/news/pravitelstvo-politolozi-remont-kabineta-10788339

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *