29/03/2024

Пловдивско ноу-хау: Лечение на заводи пред фалит

Фил Филипов – български емигрант, пловдивчанин и специалист по “реанимация” на фалиращи предприятия от Западна Европа. Това е може би най-кратката визитка на човека, чието златно правило е: няма лоши работници, има лоши мениджъри. Преди две години той купува изпадналото във фактическа несъстоятелност немско предприятие за производство на тежка строителна техника Atlas Mashinen GmBH. Всеки месец фирмата губеше по 2 млн. евро, спомня си Фил Филипов.

Сега оборотът е достигнал 250 млн. евро, печалбата /за първи път от десетилетие/ е 10 млн. евро, германската държава най-сетне получава данъци от Atlas Mashinen GmBH. Това е хронологията на успешния бизнес. Само Фил Филипов и българските му партньори от Българска индустриална група АД обаче си знаят какво им е  струвало това. Фил е трябвало да се пребори с едни много силни заводски синдикати, за да направи болезнени, но необходими промени. Наложи се дори да проведа вътрешно заводски референдум с нашите работници дали ме искат за работодател, припомня нестандартните  си начини на работа бизнесменът. Е, искали го, защото алтернативта  била ликвидация на производството и масови уволнения.  А българите поемат част от оздравителната програма на Atlas Mashinen GmBH. Как? Най-напред създадават фирма Каелбле БГ ЕООД – дъщерно дружество, 100-процента собственост на Българска индустриална група АД, управлявано от инж. Димчо Божков.

Започнахме с производството на заварени конструкции, защото това е продукция, която има сигурен пазар в Европа, а и беше необходима за бъдещата ни работа по производството на строителните машини, обясни инж. Димо Зафиров – управляващ съсобственик на Българска индустриална група АД. После започва пренасянето на част от немските производствени , за да може през следващите години основно в Пловдив и в няколко завода в Северна България да се произвеждат около 40 на сто от детайлите и възлите, но 100-процентово ще се сглобяват две машини с марката Atlas: багерът Atlas-804 и челният товарач Kaelble /машините са по-известни в България като “фадрома” /.

Всичко това стана възможно, след като собственикът на немското предприятие Фил Филипов предостави не само средства за производство, но и стоков кредит на Българска индустриална група АД на обща стойност от около 3 млн. EUR, Като заемът ще бъде погасен за 6 години. Кредитните условия за започване на нов бизнес са крайно неизгодни и затова предпочетох да помогна за старта на българското предприятие, което ще работи за нас, казва г-н Филиппов. За сравнение лихвата по инвестиционните креди тук достига до 12 на сто, а в Германия е примерно 2,95 на сто, разказва проучванията си инж. Димо Зафиров.

В момента вече се сголябат прототипите на Atlas 804 и на челните товарачи Kaelble, които след изпитване от немските контрагенти ще потеглят за пазара. Според петгодишния бизнес план за развитие на фирма Каелбле БГ ЕООД, през 2017 година тук ще се произвеждат минимум 60-80 багера и 40 челни товарачи. Фил Филипов е подбрал точно тези две машини, защото те не се произвеждат в големи количества и ще има време българският екип немските стандарти за работа. Първите две години ще ни покажат доколко този бизнес план е осъществим, защото сега започваме от нула, коментира инж. Димо Зафиров.

Очаква се, че Atlas Mashinen GmBH ще има толкова клиенти, а ние ще трябва да съумеем да организираме производството на машините за тях. При този обем на работа ще бъдат наети нови 80 инженери и специализирани работници, заключи г-н Зафиров. Българската компания ще има право и на преки продажби на своите машини в случай, че успее да развие търговската си дейност в страната и на Балканите . Цените на багерите Atlas 804 са от порядъка на 50 000-60 000 EUR, а челните товарачи Kaelble струват около 320 000 – 350 000 EUR.

В Пловдив вече се подготвя и цялата техническа документация за всички машини, произвеждани в Atlas Mashinen GmBH. Това са тонове документи, свързани с производството, експлоатацията и поддръжката на строителната техника. За нас това е едно изгодно перо от дейността ни, защото се правят стотици хиляди страници документация на всички европейски езици, казва инж. Зафиров.

= Защо България =

Изборът за пренасяне на един цял завод производството на немски строителни машини в България има няколко прости обяснения. И те са: относително по-ниските разходи за наем на помещения, цената на работната сила, сравнително добрите български инженери и работници от машиностроителния бранш. Това бе потвърдено и от Фил Филипов и от Димо Зафиров. Но същностната причина за избора е във вече натрупания опит и собствено ноу-хау на двамата бизнесмени при пренасянето на заводи от чужбина в България.

Примерът с предприятието за метални гребени за полиграфическата индустрия е показателен. В Англия същото това предприятие със същите машини е на загуба най-вече защото компанията няма кадри по  поддържата и ползва външна услуга. 500 000 паунда са се плащали на година само за абонаментно поддържане на машините. Българска индустриална група АД обаче има инструментален цех, и когато пристигат машините от Англия, тук не само ги ремонтират и произвеждат резервни части за тях, но дори  развиват бизнеса с износ на резервни части.

Отделно от това българските работници се оказват по-ефективни и за 2 смени произвеждат това, което английските им колеги са постигали при трисменен работен режим.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *