19/04/2024

Наблюдатели от ОССЕ: Изборите за президент в Русия бяха нечестни

Президентските избори в Русия бяха нечестни и категорично манипулирани в полза на премиера Владимир Путин, твърдят международните наблюдатели, цитирани от Reuters.

Според мониторинговите организации Путин, който спечели повече от 64% от вота, е имал ясно предимство пред опонентите си в медиите. Освен това държавните структури са били използвани на регионално ниво, за да подкрепят кандидатурата му за трети мандат.

В изявление Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявява, че всички кандидати е трябвало да могат да провеждат свободно кампанията си, а е имало сериозни проблеми от самото начало, тъй като условията са били в ползва на един кандидат – настоящия премиер Владимир Путин.

„Нямаше реална конкуренция, а злоупотребата с власт направи така, че да няма съмнения кой ще е победителят“, казва Тонино Пикула от ОССЕ. „Смисълът на изборите е изходът да бъде неясен. Това не е случаят в Русия. Според нашата оценка изборите бяха нечестни“, допълва той.

Наблюдателите от съвместния екип на ОССЕ и Съвета на Европа призоваха предполагаемите изборни нарушения да бъдат цялостно разследвани. Те оценяват провеждането на гласуването в изборния ден като положително, но не и преброяването на гласовете, което в близо една трета от наблюдаваните избирателните секции е било съпътствано от злоупотреби.

По-рано независимата организация „Голос“ заяви, че изборите могат да се характеризират като нормални за последното десетилетие – недостатъчно ниво конкуренция, държавна намеса в изборния процес и принудително гласуване. „Голос“ твърди, че е получила около 3000 сигнала за злоупотреби. „Такива избори не могат да се нарекат свободни и честни според руската конституция и според международните стандарти“, казва изпълнителният директор на организацията Лилия Шибанова, цитирана от Би Би Си. Според „Голос“ Путин е спечели малко над 50% от гласовете на избиратели – много по-малко от данните на Централната избирателна комисия.

ОССЕ заяви, че „настояването за честни избори от страна на гражданите и кандидатите доведе до по-голяма гражданска ангажираност в усилията за наблюдение и подобряване на изборния процес“.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/03/05/1780579_mejdunarodni_nabljudateli_izborite_v_rusiia_sa/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *