23/04/2024

Москва – световен рекордьор по брой на милиардерите

Списание Forbes публикува поредната си класация на най-богатите хора на планетата. Лидерството в този световен рейтинг си запази мексиканският бизнесмен Карлос Слим със състояние от 69 милиарда долара. Но в сравнение с миналата година богатството на Слим е намаляло с 5 милиарда.

Второто място заема основателят на Microsof Бил Гейтс с 61 милиарда долара, а на трето място е поставен Уорън Бъфет с неговите 44 милиарда. Най-много милиардери има в САЩ – 425 души, след които веднага се нарежда Русия – с 96 милиардера, а с минимална разлика – с 95 милиардера, трета позиция заема Китай.

Съставителите на тази престижна класация изразиха съгласието си с агенция Bloomberg, която преди дни обяви Алишер Усманов ( на снимката) за най-богатият човек в Русия.  В световната класация той заема 28-а позиция. По данни на Forbes неговото състояние възлиза на 18,1 милиарда долара. На второ място сред руските богаташи се нарежда Владимир Лисин, който беше лидер в този рейтинг през миналата година. Състоянието му за една година се е смалило от 24 на 15,9  милиарда.

Кандидат-президентът Михаил Прохоров заема едва седмо място, за година неговото богатство се е свило от 18 на 13,2 милиарда долара. Роман Абрамович заема деветото място, но за сметка на това неговите загуби са по-малки през миналата година –
Forbes изчислява състоянието му на 13 милиарда,  докато сега богатството му се оценява на 12,4 милиарда долара.

ББС пресметна, че най-много доларови милиардери живеят в руската столица Москва – 78 души. В Ню Йорк те са само 58, а в Лондон – 39.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *