09/07/2020

Министърът на културата се издъни културно

Министърът на културата направи сериозен гаф в ефира на БНТ тази сутрин. Той обяви, че ще организира в Москва концерт на български изпълнители, сред които и Гена Димитрова. Оперната прима обаче почина още през 2005 г. след тежко заболяване.

Рашидов даде интервю след посещението си в руската столица, от което се завърна преди дни. Той съобщи, че е договорил с руския си колега да събере на едно място най-големите гласове на Европа и Русия в рамките на Дните на българската култура в Москва, които ще се проведат през лятото.

„Дойде ми една идея – да направим една заря от уникални гласове – давате ли си сметка за каква заря става въпрос – от Гена Димитрова до Пендачанска (Александрина Пендачанска – б.р.), аз си я представям, явно имам образно мислене – една празнична вечер от час и половина, два“, съобщи министърът.

Рашидов се мотивира с това, че една нация запазва идентичността си чрез културата.
„Не може храната да е единственото, заради което Хомо сапиенсът е създал човека. Много красиво сме се облекли, караме едни прекрасни коли, естетизирали сме се, искаме да се развием духовно, да, но не може единстевният смисъл е да ядем, да пием. Много е важно, наистина, трябва да ядем три пъти на ден, но ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме“, разви той мисълта си.

Той направи и съвременен прочит на Библията: „Вижте, и Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце – духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея – другата по-нататък, при по-добри времена?“

Вежди Рашидов коментира и рокадите в правителството. На въпрос дали има напрежение между отделните министри той отговори: „Някои хора си създават впечатление от медиите, че премиерът е малко серт, по-диктатор. Не, той е диалогичен човек, но понякога трудностите са толкова много, че прелива и чашата. Ние не сме овце, които стоим в един кабинет и като телета приемаме всичко едно към едно. Често пъти, като отворите сайтовете, виждате, че всеки има някакво мнение, някъде някой е съгласен, някой не е съгласен. Вижте, няколко пъти Симеон Дянков дори беше влязъл в пререкание. Но това е толкова естествено, че… Примерно с Миро Найденов помните спора. Да, разбира се, премиерът е като арбитър, който усмирява и едната, и другата страна. Раждат се спорове и това е прекрасно. За мен би било менте и фалшиво, ако кажем, че никакви спорове вътре нямаме и нищо не водим. Значи този кабинет не е жив“.

Той определи сам себе си като „по-дъртия“, поради което изслушвал останалите министри: „Те са млади, умни, хубави момчета, разбира се. Споря със себе си основно“.

В началото на годината стана известен друг гаф на министъра на културата. Тогава бе публикувано интервю, в което той заявява: „Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”. Оказа се, че това са негови думи от преди 12 години, но авторката – Валерия Велева, ги е използвала в сегашното си интервю, без да уточни този факт. Все пак Рашидов се извини на хомосексуалистите, но те се усъмниха, че е искрен.

http://dnes.dir.bg/news/moskva-vezhdi-rashidov-gena-dimitrova-10774575

(Visited 40 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *