30/06/2022

Министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов подадоха оставки

Оставките на Трайчо Трайков и Стефан Константинов бяха приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов.

В съобщение от пресцентъра на партията се казва, че след като се е запознала с мотивите на икономическия и здравния министър, комисията е решила да приеме оставките и на двамата (снимка на БГНЕС).

В понеделник премиерът предупреди, че министърът на здравеопазването „ще си отиде, ако не влезе в час”. В студиото на „Тази сутрин” той заяви, че основните провинения на Стефан Константинов са две – „върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи”, коментира бтв.

Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в НЗОК и МЗ, бяха категоризирани от премиера като „най-горещите картофи” в здравното ведомство.

В оценката си за Стефан Константинов министър-председателят се присъедини към мнението на съпартийците си, който написаха „Слаб 2” в бележника на министъра.

Борисов се възмути, че най-обсъжданият човек от кабинета му през последните дни не е обърнал внимание на проблема с растящите цени на лекарствата по-рано и няколко пъти подчерта, че „щом не може да се справя, ще се сменя”.

Последното предупреждение на икономическия министър дойде през април миналата година. Тогава Трайков получи сигнал от премиера, че може да напусне кабинета, след като съобщи, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов заради подписани без разрешение документи за строежа на АЕЦ „Белене”.

Борисов отмени уволнението на шефа на НЕК, като каза, че спорното споразумение 12 към договора за електроцентралата не е във вреда на националните интереси и добави, че действията на Красимир Първанов са координирани с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *