19/04/2024

КЦМ започна изграждането на ново оловно производство без аналог в Европа

Строителството на нов завод за производство на олово на стойност 80  милиона евро стартира днес с традиционна първа копка на територията на Комбината за цветни метали (КЦМ) АД Пловдив. С влизането в експлоатация на новата мощност, което е предвидено за септември 2013 г.,  компанията утвърждава позицията си на производител № 1 в света на базовите инвестиционни метали олово и цинк.

Новата технологията за производство на олово е изключително авангардна и без аналог в Европа. Вместо досегашните осем пещи ще има само една, която обаче ще е с висока производителност и ще осигурява  същия обем от около 71 хил. тона метал годишно. Двойно ще намалеят енергийните разходи, два пъти ще се увеличи производителността на труда. Технологията осигурява безопасни условия на труд и няма да въздейства неблагоприятно на околната среда. Драстично ще бъде променена структурата на суровините, като 30 на сто от необходимите количества ще са рециклирани суровини.

Главният изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп ( основен акционер в КЦМ АД) доцент инж. Никола Добре в не скри, че въвеждането в действие на новата високопроизводителна технология ще доведе до редуциране на ангажираните сега в оловното производство. Но той увери, че хората ще бъдат насочени към други бизнеси на групата. Освен това в плановете на компанията се предвижда и производство на екзотични метали каквито са селенът, телурът, германият.

Новата инвестиция става възможна благодарение на подписания на 1 септември 2010 г. договор за инвестиционен заем между КЦМ от една страна и Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит Булбанк от друга в размер на 95 милиона евро. Той е със срок 11 години и две години гратисен период.  Освен оловното производство проектът предвижда също така модернизация на цинковото производство, изработката на сплави.

От сключването на този договор насам по думите на инж. Добрев е извършена тиха, но огромна работа. За управлението на оловния проект е изграден съвместен екип с WorleyParsons България. Актуализиран е проектът на WorleyParsons – Аделаида, Австралия, а български фирми са изготвили работните проекти. Сключени са договорите за доставка на оборудването с водещи международни компании, което оборудване в момента се произвежда и се очаква да бъде доставено в средата на тази година.

Въпреки ужасния, по оценката на изпълнителния директор на КЦМ АД  инж. Стоян Пехливанов бизнес климат, компанията към момента не изпитва затруднения при износа и реализацията  на продукцията си.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *