19/04/2024

Как ще изглеждат светът и човекът след сто години

Човекът винаги е проявявал любопитство към бъдещето – и своето, и на света. През изминалото столетие бе извършен истински революционен скок в технологиите и животът на планетата коренно се измени. Стъпил на досегашните постижения техническият прогрес се ускорява в геометрична прогресия и е трудно да се предскаже какво ще бъде след 20 години, камо след век. Въпреки това Би Би Си  се обръща към своите читатели с молба да споделят как според тях ще се измени животът на Земята след сто години. Вижте по-интересните читателски прогнози:

В океана ще действат хиляди ферми, които ще произвеждат храни в невиждани количества. Вероятността тази прогноза да се сбъдне е 10 от 10. Очаква се до тогава неселението на Земята да достигне 10 милиарда души, а планетата ни не разполага с достатъчно ресурси да ги изхрани. На подобни ферми вероятно ще се отглеждат не само риба, но и водорасли, които ще се използват като хранителни продукти и като средство за отопление.

Според водещия специалист от изследователския център на НАСА Денис Бушнел морските водорасли, които ще бъдат генно модифицирани с цел да поглъщат по-голямо количество азот от атмосферата, ще позволяват да се освободи до 68 на сто от  прясната вода, която сега човечеството разходва в селското стопанство.

Предаването на мисли на разстояние ще стане реалност. Вероятност са сбъдване – 10 от 10. Телепатията ще стане една от обичайните форми за повишаване функционалността на мозъка. Приемането и предаването на мисли на разстояние ще стане толкова обикновено нещо, колкото е съхранението на мисли в компютърните мрежи. Това също според специалистите е напълно възможно – изкуствената телепатия сега изглежда невъзможна фантастика, но тя е напълно реална, ако под предаване на мисли се приеме предаването на електрически импулси от мозъка.

Чрез генетиката ще бъдат създадени хора с изключителен интелект, които ще бъдат безсмъртни. Вероятност на сбъдване 9 към 10. Пряката връзка на мозъка с компютъра ще даде на хората безсмъртие, но и генното модифициране ще спомогне за значителното удължаване на срока на живота до този момент, докато електронното безсмъртие стане достъпно като цена за всички.

И това според учените е напълно постижимо. Идеята, че научният пробив в генетиката, биотехнологиите и разработката на изкуствен интелект ще разширят границите на човешкия разум и ще позволят на нашия вид в значителна степен да преодолее смъртта, понякога наричат сингулярност (термин в науката, който най-общо се описва като състояние на уеднаквяване на определени характеристики на изследвания обект до степен, в която характерът на обекта коренно се променя).

Ще контролираме изцяло времето. Вероятност 8 от 10. И в момента съществува метод за борба с торнадото или за предизвикване на дъжд. Благодарение на изучаването на климата през последните години заради страха от глобалното затопляне търсим все по-добри методи за въздействие на времето. Възможно е да се открият в бъдеще нови, но твърде скъпи методи на въздействие, които ще се прилагат само в критични ситуации.

И това според специалистите е напълно реализируемо. Тези опити са неизбежни.  Повечето американски учени подкрепят Федералната програма по изучаване методите за вмешателство в климата на нашата планета. Тези геоинженерни технологии са предназначени за неутрализация за въздействието на човека върху климата.

Антарктида ще изгуби статута си на резерват. Вероятност 8 от 10. Изкушенията за използването на този континент – резерват, за добив на минерални ресурси ще са твърде силни. Човечеството ще предприеме това при строго спазване на екологичните норми. И това според специалистите е непълно възможно. Далеч преди настъпването на следващия век ще станем свидетели на усвояването на Антарктида. В идващите десетилетия борбата за контрол над природните ресурси на ледения континент ще стане голям политически проблем. В случай, че той бъде решен, ще дойде и редът на Антарктида.

Ще се използва единна световна валута. Още сега ние виждаме електронните пари, които се използват повсеместно и тази тенденция ще се развива още повече. Напълно възможно е в средата на настоящето столетие да останат само няколко регионални физически валути плюс глобалната електронна валута. Към края на века тя ще стане единствената. Специалистите обаче силно се съмняват в изпълнението на тази прогноза. В действителност тенденцията е точно в обратната посока. Интернет дава възможност за нови форми на размяна на стоки и услуги. Поради тази причина различните валути по-скоро ще се увеличат.

Ще бъде осъществена пряка връзка между мозъка на човека и компютъра. Вероятност  – 10 от 10. Някои смятат, че това ще стане реалност още през 2050 г. А през 2075 г. повечето от жителите на развитите страни ще ползват различни усилватели на мозъчните функции.

Нанороботи ще циркулират из кръвоносната система на човека и ще извършват ремонти, записвайки нашите мисли. Вероятност 7 от 10.  Засега медицинските нанороботи съществуват само на теория, но изследвания в това направление се извършват доста активно.

В света ще останат само три езика – английски, испански и китайски. Вероятност 8 от 10. В момента много езици преживяват криза и постепенно умират, а други се сблъскват с конкуренцията на чуждите езици. Този процес обаче може да продължи столетия.

Калифорния ще стане първият щат, който ще излезе от състава на САЩ. Вероятност 8 от 10. И към момента има признаци за това, че Калифорния ще се стреми към излизане от Щатите. Тази тенденция може да се засили към края на столетието. В основата на това явление лежи огромната разлика в благосъстоянието между различните щати и нежеланието на жителите на по-богатите от тях да финансират по-бедните райони.

Космически асансьор ще направи космосът достъпен за всеки. Вероятност 8 от 10. Първите космически подемници ще се появят още през средата на настоящия век и ще се окажат значително по-евтини от сега обичайните средства за излизане в открития космос. Това ще ускори усвояването на космоса и развитието на космическия туризъм, макар че е съмнително, дали това ще бъде достъпно за всеки.

Съществуват също така прогнози, че изкуственото оплождане изцяло ще замени естественото зачеване, което се вижда, че не е далеч от истината, че човекът ще унищожи изцяло природата и точно обратното – че ще превърне пустините в райски зелени кътчета на планетата, че подписването на брак ще бъде заменено с подписването на договори, че държавите ще изчезнат, а планетата ще се управлява от световно правителство.

За съжаление очевидно хората не си представят, че военните конфликти ще останат завинаги в историята, защото прогнозират, че войните ще се водят дистанционно като в електронните игри.

Бележка на www.snaiper-bg.net: В селектираните прогнози на британските читатели няма нищо за предречените от писателите фантасти пътувания във времето, за телепортиране, за преселване на човечеството на други планети, за полети до други галактики, за официални срещи и конфедерации с извънземни същества. Но така или иначе човечеството рано или късно ще слезе от люлката – всичко тече и всичко се изменя. И ще погледне по-далече от носа си. И ще поиска да види и пипне. Стига преди това да не се самоунищожи, защото и това е сценарий с вероятност 8 от 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *