28/03/2024

Изобретиха таблетки, чистещи тялото от радиация

Учени от националната лаборатория Лоурънс в Бъркли създадоха нова група химически съединения, които са способни ефективно да улавят за последващо изхвърляне от организма на актиноидите – радиоактивни елементи, които са смъртно опасни при попадане в тялото.

Тези вещества могат да замърсят въздуха, водата, хранителните продукти при аварии на АЕЦ, при използване на атомно оръжие или при взривове на така наречените мръсни бомби. Към настоящия момент хората имат много малко възможности за качествено очистване на организма при заразяване с такива елементи.

Всъщност при такива случаи засега има още един вариант – съединението DTPA, известно от времето на Студената война. Но то не е много удобно – вкарва се венозно, улавя не всички видове актиноиди – най-вече плутоний, америци и кюрий, и изхвърля чрез урината само част от тях.

Ето защо Ребека Абергел (Rebecca Abergel – на снимката, фотография на Roy Kaltschmidt, Berkeley Lab)  и нейните колеги от Бъркли решили да синтезират по-мощно инкапсулиращо вещество. След редица моделни изчисления и натрупаният опит се спрели на два „кандидата”: хидроксипиридонат-лиганди (съкратено HOPO) и тетрадентат и октадентат. Тяхното родство с актиноидите и селективността им биофизиците окачествили като ненадминати.
Предимствата на разработката пред DTPA са значителни: Тетрадентатът и октадентатът свързват много повече на брой актиноиди, в това число и смъртно опасните плутоний, америций, кюрий, а също така уранът и нептуният. И което е още по-интересно, новите агенти могат да се приемат през устата. А това е изключително важно в случаите на масово ядрено заразяване на населението.

Теоретично една такава таблетка е способна да отдели от организма на човек около 90 на сто от актиноидите за 24 часа ( времето зависи и от степента на заразяване), твърдят авторите на изобретението. А приемът по една таблетка дневно в продължение на две седмици би трябвало да очисти организма почти сто на сто.

Изследователите открили интересни различия между двата сродни препарата. Октадентат –HOPO по-добре формира комплекси с актиноидите и увеличава количеството им, изхвърляно чрез урината. Затова пък Тетрадентат-HOPO по-добре преминава през мембраните и по-бързо достига до своите цели. Вероятно най-добрият ефект ще се постига при съчетаването на тези два агента.

Засега учените са провели опитите си само върху животни и върху човешки клетки. Тези експерименти не само показали голям очистващ ефект, но и потвърдили, че  препаратите не са токсични в изучените към момента дози.

Сега екипът на Абергел събира допълнителни сведения, както и необходимите документи, за да получи разрешение за клинични изпитания върху хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *