25/04/2024

ИТАР-ТАСС: „Белене“ става газова електроцентрала

Ден след разговора, руската държавна агенция ИТАР-ТАСС съобщи изненадващо, че проектът от атомна може да се превърне в газова електроцентрала.

ИТАР-ТАСС спекулира, че вече поръчаното от България оборудване като първия ректор за АЕЦ „Белене”, може да се достави в АЕЦ „Козлодуй” и там да се изгради Седми реакто, съобщава бтв.

Агенцията напомня и за телефонния разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин вчера, без да съобщава това ли е била и темата между двамата.

ИТАР-ТАСС цитира български източник, според който Белене от атомна може да се превърне в газова електроцентрала, която да се захранва със синьо гориво директно от бъдещия газопровод „Южен Поток”.

От енергийното министерство отказаха да коментират каквато и да е била хипотеза, преди премиерът да информира утре депутатите.

Днес директорът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов обяви, че руската „Газпром” ще намали цената за България, само ако се намери „комплексна изгода“.

„Те казаха следното: „Готови сме да преразгледаме цената, тъй като и на нас ни се докладва, че цената за българските потребители е изгодна, но това трябва да стане като комплексна изгода. Няма как да отстъпим от нещо, без да видим изгода”, каза Гогов.

Според „Булгаргаз” такава изгода може да се договори на политическо, а не на експертно ниво. Новият заместник-енергиен министър Валентин Николов обаче смята, че цената на горивото за България е по-скоро функция на политическа подкрепа – да отидат в Русия с министъра, което щяло да се случи скоро и да дадат тази политическа подкрепа за намаляването на цените за България.

Премиерът Бойко Борисов ще информира утре депутатите в икономическата комисия какво става с енергийните ни проекти като газовата връзка с Турция, АЕЦ „Белене” и евентуално за телефонния си разговор с Владимир Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *