25/04/2024

ЕНП: Чужди интереси прозират зад оставките на министрите и на Драшков

През последните няколко дни министър-председателят Бойко Борисов и воденото от него правителство дадоха сериозен сигнал към обществото за неспособността им да защитават българските национални интереси.

При посещението в Катар българското Външно министерство постави в нелепа ситуация представителите на българския бизнес и образа на страната ни като цяло. Това не се е случвало от десетилетия насам. Конфузният случай послужи за формален повод да се пристъпи към кадрови промени, които нямат нищо общо със събитията в арабската страна, се казва в коментар на ЕНП по повод последните бурни събития по високите управлунски етажи на България.

Последвалите оставки в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ДАНС приемаме като ясен знак за опасност чужди на България интереси да надделеят и да я поставят в енергийна зависимост, въпреки усилията на някой членове на кабинета и офицерите от службите за сигурност.

С особено внимание ще следим преговорите за цената на природния газ; възможностите за добив на газ на българска територия, включително черноморския ни шелф и шансовете да имаме собствени добиви; трасето на проекта „Южен поток” през България и на първо място стъпките на правителството по отношение на ключовия за страната ни проект „Белене”.

След последните кадрови промени за нас вече е реална опасността от реализиране на приоритетите от Големия шлем на Георги Първанов при управлението на ГЕРБ. Съвпадението на интереси между определени кръгове от БСП и управляващите по-скоро ни пращат в територията, на която се защитават корпоративни, а не национални интереси. Подобни политически стъпки ще превърнат България в декларативен, а не в реален член на НАТО и Европейския съюз, заключават от ЕНП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *