29/03/2024

Десислава Атанасова – четвъртият здравен министър в кабинета на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов представи на президента Росен Плевнелиев Делян Добрев и Десислава Атанасова като новите министри на икономиката и на здравеопазването. Това се случи само в присъствието на оператори и фоторепортери за протоколните снимки в началото на срещата между държавния глава и ръководството на ГЕРБ, която бе планирана за днес.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще поема поста на подалия оставка Трайчо Трайков. Досега Добрев беше негов заместник.

Десислава Атанасова пък е председател на Здравната комисия в парламента. Още сутринта, в интервю за БНТ, Борисов потвърди информацията, че мястото на Стефан Константинов ще заеме или тя, или председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Министър-председателят каза, че и двете са много добри кандидатури, но заяви, че иска още малко да помисли къде ще се създаде по-малко вакуум.

„Десислава Атанасова е единствената, която може да влезе веднага в работата, като председател на Комисията по здравеопазване. Познава прекрасно и работата на Здравната каса, на здравното министерство. Знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време“, каза премиерът след срещата с президента.

По-рано той изтъкна, че Стефан Константинов е успял да се скара с абсолютно всички. „Парламентарната група не иска да го чуе, със Здравната каса се изпокараха, със заместниците си, с половината министри. Накрая стана ясно, че само аз съм му фен“, каза Борисов.

Откакто министър Стефан Константинов е начело на Министерство на здравеопазването нещата не вървят добре в сектора и диалогът се е влошил, каза неотдавна самата Десислава Атанасова. „Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра. Ние в Народното събрание сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно министърът трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия“, коментира Атанасова.

За да бъдат назначени за министри Десислава Атанасова и Делян Добрев, кандидатурите им трябва да се гласуват от Народното събрание.

Атанасова ще бъде четвъртият здравен министър в това правителство, след като премиерът вече смени трима – Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов. Бойко Борисов обясни това с мотива, че иска в сектора да бъдат направени реални реформи.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Владее английски, немски и руски език. Омъжена. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС, избрана от Русенски избирателен район. От 14 юли 2010 г. е председател на Комисията по здравеопазване, след като замени на поста подалия оставка Лъчезар Иванов, който се оттегли след скандал.

http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-ministar-desislava-atanasova-remont-kabineta-10756859

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *